Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Hageballblom

Trollius asiaticus.

Et synonymt navn er Trollius-hybrider. Slektsnavnet kommer av Trollblume, et gammelt tysk navn på planten som ble brukt av Conrad Gesner, først i 1542. I Sverige kalles planten trãdgårdssmõrboll, og i England kalles den Globe Flower.

Hjemsted/Opphav Hageballblom er et fellesnavn på en gruppe hybrider som kommet fram ved krysninger mellom flere Trollius-arter.

Bladfellende staude med greina stengler, hånddelte blad og runde, gule eller oransjegule blomster. God plante for humler og bier. Klimasone H7.

  • Trollius asiaticus 'Earliest of all' (Hageballblom 'Earliest of all')

  • Trollius asiaticus 'Earliest of all' (Hageballblom 'Earliest of all')

  • Trollius asiaticus 'Earliest of all' (Hageballblom 'Earliest of all')

Plantebeskrivelse

50-80 cm høy, bladfellende staude med greinete stengler og hånddelte blad. Oransjegule eller gule blomster som ligner en ball i mai-juni. Blomsten har ytterst 5-15 farga begerblad som ser ut som kronblad og som delvis dekker hverandre. Innenfor sitter 5-15 små tungeforma kronblad som er omdannet til et honningblad, og tallrike pollenbærere. Blomsten har en mild duft som tiltrekker bier.

Vekstkrav og klimasone

Hageballblomst trives godt på lett, moldrik og jevnt fuktig jord i sol eller halvskygge. Planten tåler ikke tørke. Bør få litt gjødsel årlig.

Stauden tilrås plantet til klimasone H7.

Bruksområder

Utmerket staude til fuktige rabatter og villflor, gjerne ved vann. Planteavstand: 25 cm. Trollius er også en god solitærplante, og en ganske holdbar snittblomst, om den skjæres i knopp. Nedskjæring etter blomstring gir nytt flor om høsten. Planten bør få stå i ro på samme plass uten omplanting i mange år. Dersom vi ønsker å dele den er våren beste tid. Planting kan gjøres vår eller høst.

Allergi- og giftfare

Trollius er en allergivennlig slekt for allergikere. Opplysninger om helseproblemer i forbindelse med dyrking er ikke kjent. Men plantesafta hos artene er sterkt hud- og slimhinneirriterende. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Hageballblom med sine sorter formeres med deling.

Noen utvalgte sorter av hageballblom

Sort Høyde, cm Blomsterfarge Blomstring, måned Klimasone
‘Earliest of All’ 60 Gul. Mai-juni. H7
‘Orange Globe’ 60 Oransjegul. Mai-juni. H7
‘Orange Princess’ 75 Oransjegul. Mai-juni. H7

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss