Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Hagefrøstjerne

Thalictrum speciosissima

Synonyme navn er stor gulfrøstjerne, Thalictrum glaucum og Thalictrum flavum ssp. glaucum. Slektsnavnet Thalictrum kommer trolig fra gresk thallein = blomstre, grønnes. I Sverige kalles planten daggruta, mens noen engelske navn er dusty meadow-rue, meadow rue og yellow meadow-rue.

Hjemsted/Opphav Thalictrum speciosissima er viltvoksende i vestlige områder rundt Middelhavet.

120-150 cm høy, bladfellende, flerårig plante med store, dobbelt finnete blad og sitrongule blomster i juli-august. Stauden er en god rabattplante. Klimasone: H6-7.

  • Thalictrum speciosissima (Hagefrøstjerne) Foto: Gardenia.net

Plantebeskrivelse

120-150 cm høy, bladfellende, flerårig plante med blågrønne, stilkete, dobbelt finnete blad. Sitrongule blomster i tette, endestilte, greinete klaser i juli-august. Blomsten, som mangler kronblad, har 4-5 begerblad og mange utstikkende pollenbærere. Frukta er en spaltefrukt som består av små, nøtteaktige delfrukter, og som danner noe som ligner en stjerne.

Vekstkrav og klimasone

Hagefrøstjerne trives i en dyp, drenert, sur (pH 5,5-7), næringsrik, sandblanda moldjord på sol og halvskygge.

Thalictrum speciosissima tilrås plantet til klimasone H6-7.

Bruksområder

Hagefrøstjerne er en god rabattplante, også i sammenplantinger med busker og i villflor.

Allergi- og giftfare

Rapporter om helseproblemer i forbindelse med hobbydyrking er ikke funnet, men planten kan virke hudirriterende. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Hagefrøstjerne formeres med deling og frø.

 

 

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss