Prydnøkleblom
Primula x polyanthaTidligere synonyme navn er lundnøkleblom, hageprimula-hybrider, klaseprimula, småblomstret hageprimula og Primula x polyantha. Slektsnavnet Primula kommer av lat. primus, som betyr den første. Navn på Primula hos Otto Brunfels i 1536. Tidligere ble slekta kalt nøkleblom. Det norske navnet nøkleblom kommer av at blomsten ligner på en gammeldags nøkkel, og at blomsterstanden minner om et nøkleknippe. Artsnavnet elatior betyr høyere, store, som kan vise til at blomstene sitter på et høyt skaft. I Sverige kalles planten lundviva, mens engelske navn oxlip og primrose-hybrids.
Lav, bladfellende staude med rynkete blad i rosetter ved bakken og gule, rødbrune, lavendel, hvite, rosa og blåfiolette blomster, i skjermer på forholdsvis lange skaft. God vårplante til villflor og rabatter. Klimasone H7.
Plantebeskrivelse
15-30 cm høye, bladfellende stauder med knipperøtter, som danner rosetter med avlange, rynkete blad ved bakken der stengelen vokser opp. Blomster i et praktfullt fargespekter, inkludert gul, rødbrun, lavendel, hvit, rosa og blåfiolett, som sitter i en skjerm på et skaft, i mai-juni. Blomstene er utsmykket med store, iøynefallende øyne i kontrastfarger, og de er enten enkle eller doble.
Vekstkrav og klimasone
Hagenøkleblom-hybrider trives best i næringsrik, humusrik, jevnt fuktig, men godt drenert jord i sol og halvskygge. Det er særlig viktig med fuktighet i jorda like etter blomstring. Dersom den får tørke ut, vil den ikke ta seg inn igjen. Stauden bør omplantes ofte. Omplanting skal skje så raskt som mulig etter blomstring. Også planting bør skje om våren.
Stauden tilrås plantet til klimasone H6-7 (etter sort).
Bruksområder
Hagenøkleblom-hybrider er vakre vårplanter både i rabatter, fjellhager og i villflor. Planteavstand: 25 cm. Den plantes også mye i kasser, urner og krukker, foruten at den er en vanlig snittblomst. Den brukes også som potteplante.
Allergifare
Primula med alle sine arter volder normalt ikke helsemessige problemer ved utendørs dyrking. Men allergidisponerte personer bør vise forsiktighet med berøring av plantene, da blad og stengler har kjertelhår som kan gi hudproblemer. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.
Formering
Hagenøkleblom kan formeres med frø, basisstiklinger eller ved deling. Deling bør skje samtidig med en eventuell omplanting, straks etter blomstring om våren.