Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Prydnøkleblom

Primula x polyantha

Tidligere synonyme navn er lundnøkleblom, hageprimula-hybrider, klaseprimula, småblomstret hageprimula og Primula x polyantha. Slektsnavnet Primula kommer av lat. primus, som betyr den første. Navn på Primula hos Otto Brunfels i 1536. Tidligere ble slekta kalt nøkleblom. Det norske navnet nøkleblom kommer av at blomsten ligner på en gammeldags nøkkel, og at blomsterstanden minner om et nøkleknippe. Artsnavnet elatior betyr høyere, store, som kan vise til at blomstene sitter på et høyt skaft. I Sverige kalles planten lundviva, mens engelske navn oxlip og primrose-hybrids.

Hjemsted/Opphav Hagenøkleblom-hybrider er en samlebetegnelse for et stort antall hybrider (navnesorter), som er framkommet etter krysninger mellom flere arter, blant annet Primula elatior.

Lav, bladfellende staude med rynkete blad i rosetter ved bakken og gule, rødbrune, lavendel, hvite, rosa og blåfiolette blomster, i skjermer på forholdsvis lange skaft. God vårplante til villflor og rabatter. Klimasone H7.

  • Hageprimulahybrid (Primula elatior hybrider)

  • Hageprimulahybrider (Primula elatior hybrider)

  • Hagenøkleblom

  • Primula elatior-hybrider

  • Primula elatior-hybrider

  • Primula elatior-hybrider

Plantebeskrivelse

15-30 cm høye, bladfellende stauder med knipperøtter, som danner rosetter med avlange, rynkete blad ved bakken der stengelen vokser opp. Blomster i et praktfullt fargespekter, inkludert gul, rødbrun, lavendel, hvit, rosa og blåfiolett, som sitter i en skjerm på et skaft, i mai-juni. Blomstene er utsmykket med store, iøynefallende øyne i kontrastfarger, og de er enten enkle eller doble.

Vekstkrav og klimasone

Hagenøkleblom-hybrider trives best i næringsrik, humusrik, jevnt fuktig, men godt drenert jord i sol og halvskygge. Det er særlig viktig med fuktighet i jorda like etter blomstring. Dersom den får tørke ut, vil den ikke ta seg inn igjen. Stauden bør omplantes ofte. Omplanting skal skje så raskt som mulig etter blomstring. Også planting bør skje om våren.

Stauden tilrås plantet til klimasone H6-7 (etter sort).

Bruksområder

Hagenøkleblom-hybrider er vakre vårplanter både i rabatter, fjellhager og i villflor. Planteavstand: 25 cm. Den plantes også mye i kasser, urner og krukker, foruten at den er en vanlig snittblomst. Den brukes også som potteplante.

Allergifare

Primula med alle sine arter volder normalt ikke helsemessige problemer ved utendørs dyrking. Men allergidisponerte personer bør vise forsiktighet med berøring av plantene, da blad og stengler har kjertelhår som kan gi hudproblemer. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Hagenøkleblom kan formeres med frø, basisstiklinger eller ved deling. Deling bør skje samtidig med en eventuell omplanting, straks etter blomstring om våren.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss