Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Tvekattost

Sidalcea malviflora

Et synonymt navn er Sidalcea x cultorum. Slektsnavnet Sidalcea er en kombinasjon av to slektsnavn, Sida og Alcea (stokkrose), som begge tilhører kattostfamilien. I Sverige heter planten trädgårdsmalva og i England brukes navnet prairie mallow.

Hjemsted/Opphav Ingen rene arter av rosekattost dyrkes. Alle er hybrider (krysninger), og innblandede arter stammer fra Nord-Amerika.

60-100 cm høy, bladfellende staude med opprett, buskaktig vekst og underjordiske utløpere. Håndlappete blad og rosa og røde blomster i lange klaser, i juli-september. Rabattplante. Klimasone: H5-6.

  • Sidalcea malviflora (Tvekattost) Foto: theodorepayne.org

Plantebeskrivelse

60-100 cm høy, bladfellende staude med opprett, buskaktig vekst og som sprer seg med underjordiske utløpere. Glatte blad danner en kraftig bladrosett ved basis. De nedre bladene er runde og tannete, mens de øvre er dypt flikete. Blomster i rosa og røde nyanser, ca. 5 cm brede med en silkeaktig glans, og som sitter i lange klaser. Blomstring i juli-september, etter sort. Blomsten har fem kronblad, fem begerblad og pollenbærere i to kranser.

Vekstkrav og klimasone

Tvikattost trives aller best i en lett, næringsrik, kalkfattig, drenert jord (pH 5,5-7), i sol. Planten er svak for vinterfuktighet. Ved å skjære tidlige sorter ned til 30 cm etter blomstring, vil den blomstre på nytt samme sommer på de nye skuddene som dannes. På vindutsatte steder kan vinterdekking med bar el. l. bli nødvendig. Eldre planter bør deles og omplantes, om våren.

Stauden tilrås plantet til klimasone H5-6.

Bruksområder

Tvikattost er en god rabattplante. Planteavstand: 40 cm. Stauden er også en god snittblomst.

Allergi- og giftfare

Opplysninger om helseproblemer ved dyrking av Sidalcea er ikke kjent. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Tvikattost formeres med deling.

Noen utvalgte sorter av tvikattost

Sort Høyde Blomster Blm. måned Klimasone
Elsie Heugh’ 80 Lys rosa. Juli-august. H5-6
Monarch’ 100 Karminrøde. August-september. H5-6
Mr. Lindberg’ 70 Røde. Juli-august. H5-6
Stark’s hybrid’ 70 Rosa til røde. Juni-juli. H5-6

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss