Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Praktstokkrose

Alcea rosea

Synonyme navn er hagestokkrose, Alcea cultorum, Althaea rosea og Althaea ficifolia.. Slektsnavnet Alcea er et gammelt plantenavn fra antikkens tid. Artsnavnet rosea er latinsk og betyr rosenrød. Navnet stokkrose har planten fordi blomstene sitter direkte på stengelen, som ligner en stokk. I Sverige heter planten stockros og i det engelske navnet er holly-hock.

Hjemsted/Opphav Praktstokkrose er en kulturplante med opprinnelse i Kina (Orienten) og som har en lang historie i Europa.

200-250 cm høy, bladfellende, stivt opprett staude med en dyp rot, tykke, hårete stengler og grågrønne, 5-7 lappete blad og blomster i gule, rosa, røde og hvite farger, i juli-september. Solitær- og rabattplante. Klimasone: H4-6, etter sort.

  • Alcea rosea (Praktstokkerose) uib.no

Plantebeskrivelse  

200-250 cm høy, bladfellende, stivt opprettvoksende 2-årig plante med en dyp, kraftig rot, tykke, hårete stengler og grågrønne, langstilkete, oftest hjerteformete, 5-7 lappete blad. Planten danner en bladrosett det første året og blomstrer året etter. Men hvis blomsterstenglene skjæres av like etter blomstring (før frøsetting), kan planten overvintrer fra år til år.

Store, kortstilkete, enkle eller fylte blomster, sitter tett samen (ofte 2 og 2) i bladhjørnene oppretter stengelen. Blomsterfargen er i nyanser av gult, rosa, rødt eller hvitt, alt etter sort. Rent blå blomster finnes ikke. Tidspunkt for blomstring: Juli-september. Blomsten består av et ytterbeger som igjen består av 6-9 sammenvokste høgblad. Begeret er 5-tallig med tallrike pollenbærere. Spaltefrukt.

Vekstkrav og klimasone

Stokkroser bør plantes på en lun, vindskjermet, solfylt plass i en næringsrik, sandrik, velddrenert, men jevnt fuktig jord. Årlig gjødsling må til.

Stokkrose tilrås plantet til klimasone H4-6, alt etter sort.

Bruksområder

Stokkrose er en staselig solitærplante, som kan trenge oppstøtting, og en godt egnet rabattplante, fortrinnsvis inntil en husvegg, en høy mur eller et høyt plankegjerde. Den er en gammel medisinplante med stoffer som ble brukt blant annet mot luftveisinfeksjoner.

Allergi- og giftfare

Opplysninger om helseproblemer ved dyrking av stokkroser er ikke kjent. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Stokkroser formeres med frø. Den første vinteren etter planting bør plantene vernes mot barfrost ved at de dekkes til med tørt løv, granbar eller lignende.

Sorter

Det finnes et stort antall kultivarer (navnesorter) i de flest farger og fargekombinasjoner, men ikke i rent blått.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss