Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Høstormedrue

Cimicifuga simplex

Synonyme navn er oktoberormedrue og Cimicifuga ramosa. Slektsnavnet Cimicifuga kommer av latin cimex, vegglus og fugere, fly. Fra gammelt av trodde man planten holdt vegglus unna. Artsnavnet ramosa betyr greinet. I England brukes navnet black snakeroot bugbane.

Hjemsted/Opphav Høstormedrue har sin opprinnelse fra Kamtsjatka-halvøya. Sorten ‘Atropurpurea’ er en vegetativt formert klon.

Høy, bladfellende, tuedannende staude med vakkert brunrødt bladverk og små, kremhvite blomster i tette aks. Høstblomstrende solitær- og rabattstaude. Klimasone H6.

  • Cimicifuga ramosa 'Atropurpurea'

  • Høstormedrue ,Brunette' (Atacea simplex 'Brunette')

  • Høstormedrue ,Brunette' (Atacea simplex 'Brunette')

Plantebeskrivelse

150-200 cm høy, bladfellende, tuedannende staude med lysende, brunrød farge på blad, stengel og knopper. Bladene er 3-delte, med kortstilka, ovale finner som har tydelige nerver. Små, kremhvite blomster som sitter samlet i 40 cm lange aks i september-oktober.

Vekstkrav og klimasone

Høstormedrue trives best i en drenert, humusrik, fuktig, svakt sur (pH 5,5-7), moldjord i halvskygge og skygge. Planten krever jevn tilgang på næring, så den må gjødsles årlig. Men for sterk gjødsling gir en bladrik plante med lite blomster. Den er svak for tørke. Planten bør få stå på samme sted i mange år uten omplanting.

Stauden tilrås plantet til klimasone H6.

Bruksområder

Høstormedrue er en vakker bladplante, og med sin størrelse er en prektig solitærstaude og en god rabattplante. Planteavstand: 60 cm. Planten krever en lang høst for å blomstre.

 Allergi- og giftfare

Opplysninger om helseproblemer ved dyrking av ormedrue er ikke kjent. Men cellesaften kan forårsake hudplager ved nærkontakt. Rota brukes innen naturmedisinen. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Høstormedrue formeres helst med deling om våren eller med basisstiklinger. Frø trenger 3 år på å spire.

Sorter 

Actaea simplex ‘Brunette’ (Høstormedrue ‘Brunette’) 

120-150 cm høy staude med stive, oppreiste stengler og Bronse-lilla bladverk, som kan være grønt mens planten er ung. Hvite, velduftende blomster med lilla blomsterknopper i september og oktober. Utvokst etter 2-5 år.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss