Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Julerose

Helleborus niger

Et synonymt navn er hvit julerose. Slektsnavnet Helleborus er av gresk hellein, drepe og bora, føde. Dette sikter til at planten er giftig. Artsnavnet niger betyr svart. I Sverige heter planten julros og i England brukes navnet Christmas rose.

Hjemsted/Opphav Hvit julerose er viltvoksende i Sentral-Europa.

Alltidgrønn staude med svarte røtter, rødflekkete stengler, håndkoplete blad og hvite, skålformete blomster. Rabattplante på en skyggefull plass. Klimasone:H5.

  • Helleborus niger (Julerose) Foto: plants.ces.ncsu.edu

Plantebeskrivelse

30 cm høy, alltidgrønn staude med en svartbrun rotstokk med nesten svarte røtter og rødflekkete stengler. Håndkoplede blad med 7-9 småblad. På hver stengel sitter 1-3 skålformete, hvite blomster, i desember-april. Blomsten har 5 store blomsterdekkblad.

Vekstkrav og klimasone

Hvit julerose trives best i godt drenert, dyp, humus- og næringsrik og kalkholdig jord i halvskygge. Planten bør få stå i ro i mange år uten omplanting. Planting bør skje om våren. Planten bør dekkes med bar om vinteren.

Stauden tilrås plantet til klimasone H5.

Bruksområder

Hvit julerose egner seg til rabatter under skyggefulle busker og trær. Planteavstand: 30 cm.

Allergi- og giftfare

Hele slekta Helleborus er giftig, men i praksis burde forgiftningsfaren være liten. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Hvit julerose formeres med deling og med frø. Frøet må såes straks de er modne.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss