Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Hybridtjæreblom

Lychnis x haageana

Synonyme navn er fløyelstjæreblomst, Agrostemma coronaria og Silene coronaria. Slektsnavnet Lychnis kommer av gresk lychnos, lykt, lampe. Et engelske navn på planten er red campion.

Hjemsted/Opphav Lychnis x haageana er en krysning mellom fløyelstjæreblom (Lychnis coronaria) og Lychnis fulgens.

30-60 cm høy, bladfellende, opprett ofte 2-årig plante med eggforma blad og røde, hvite eller oransje blomster etter sort, i juni-august. Rabattplante. Klimasone H4.

  • Lychnis x haageana (Hybridtjæreblom) Foto: darcyeverest.co.uk

Plantebeskrivelse

30-60 cm høy, bladfellende, opprett, kompakt staude med stive stengler, med klister («tjære») på stengelen. Planten kan være 2-årig, men den sår seg lett på vokseplassen. Motsatte, eggformete, tilspissete blad, som er mer eller mindre purpurrøde, mest på undersida.

Røde, hvite eller oransje, 5 cm brede blomster, etter sort, i juni-august. Frukta er en enrommet kapsel.

Vekstkrav og klimasone

Hybridtjæreblom er en nøysom plante som vokser nesten over alt, men den trives best i relativt mager, veldrenert, sandblandet jord i sol og halvskygge.

Lychnis x haageana tilrås plantet til klimasone H4.

Bruksområder

Hybridtjæreblom egner seg i rabatter og den plantes ofte i fjellhager. Planteavstand: 25 cm.

 Allergi- og giftfare

Opplysninger om helseproblemer ved dyrking av slekta Lychnis er ikke kjent i Norge. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Hybridtjæreblom formeres med frø, og den kan selvså seg.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss