Klaseormedrue
Cimicifuga racemosaSynonyme navn er Macrotys racemosa. Cimicifuga kommer av latin cimex, vegglus og fugere, fly. Fra gammelt av trodde man planten holdt vegglus unna. Artsnavnet racemosa betyr klase. I Sverige kalles planten läkesilveraks, mens i England brukes navnet bugbane.
Høy, bladfellende, tuedannende staude med sterkt oppdelte blad og små, hvite blomster i tette aks på lange stengler. Høstblomstrende solitær- og rabattstaude. Klimasone H5.
Plantebeskrivelse
120-150 cm høy, bladfellende staude som danner 70 cm høye tuer. Blad som er dobbelt 3-delte, med flikete, langstilkede, uregelmessige sagtannete småblader. Små, hvite blomster som sitter samlet i tette aks på høye stengler, i august-september. Blomstene har en litt ubehagelig duft.
Vekstkrav og klimasone
Klaseormedrue trives best i en drenert, porøs, fuktig, svakt sur (pH 5,5-7), moldjord i halvskygge og skygge. Planten krever jevn tilgang på næring, så den må gjødsles årlig. Men for sterk gjødsling gir en bladrik plante med få blomster. Den er svak for tørke. Planten bør få stå på samme sted i mange år uten omplanting.
Stauden tilrås plantet til klimasone H5.
Bruksområder
Klaseormedrue med sin størrelse er en prektig solitærstaude og en god rabattplante. Planteavstand: 70 cm. Planten er også en fin snittblomst.
Allergi- og giftfare
Opplysninger om helseproblemer ved dyrking av ormedrue er ikke kjent. Men cellesaften kan forårsake hudplager ved nærkontakt. Rota brukes innen naturmedisinen. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.
Formering
Klaseormedrue formeres helst med deling om våren eller med basisstiklinger. Stauden kan også formeres med frø, men frøet spirer etter 3 år.