Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Krypfredløs

Lysimachia nummularia

Slektsnavnet Lysimachia kan ifølge Linnè komme av gr. lyein, løse og makte, strid. Med andre ord «som demper sinne». Ifølge Plinius (70) skal den ha fått navnet sitt etter Alexanders feltherre Lysimakos i Thrakia. Artsnavnet nummularia betyr myntlignende. I Sverige kalles planten penningblad, mens i England brukes navnene creeping Jenny og moneywort.

Hjemsted/Opphav Krypfredløs er viltvoksende i Europa og Kaukasus.

Krypende, bladfellende staude med stengelutløpere som roter seg. Rune, lysegrønne blad og sterkt gule, enkeltvise blomster som sitter i bladhjørnene. Allergivennlig bunndekke- og rabattplante. Klimasone H6.

  • Krypfredløs (Lysimachia nummularia)

  • Krypfredløs (Lysimachia nummularia)

  • Krypfredløs (lysimachia nummularia) - Margeritt (Argyranthemum) - Sommergeorgine (Dahlia).

  • Krypfredløs (Lysimachia nummularia) - Blåkorg (Ageratum (Ageratum) - Surfina (Petunia) - Krypsolknapp (Sanvitalia)

  • Krypfredløs

Plantebeskrivelse

Krypende 5-8 cm høy, bladfellende staude med stengelutløpere, som etter hvert slår rot. Runde, lysegrønne blad som sitter parvis. Enkeltvise, sterkt gule blomster som sitter i bladhjørnene i juni–august. Rund kapselfrukt.

Vekstkrav og klimasone

Krypfredløs trives best i en jevnt fuktig, moldrik, ganske næringsrik jord i full sol og halvskygge. Men planten tåler ikke tørke, og i tørre perioder må det vannes på solrike steder. Planten krever deling og omplanting med jevne mellomrom, for å forhindre at den sprer seg uhemmet.

Stauden tilrås plantet til klimasone H6.

Bruksområder

Krypfredløs egner seg som bunndekke ved vannanlegg og i rabatter. Videre kan den dyrkes i potter, krukker og ampler på for eksempel en balkong eller terasse.  Planteavstand: 35 cm. Den finnes forvillet i Norge, og den dyrkes over store deler av landet vårt.

Allergifare

Lysimachia er en allergivennlig slekt for allergikere. Opplysninger om helseproblemer i forbindelse med dyrking er ikke kjent. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Planten formeres med deling, eller med rot-, topp- eller basisstiklinger.

Sort

Lysimachia nummularia ‘Aurea’, er en sort med gule blad (aurea=gul).

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss