Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Kusymre

Primula vulgaris

Synonyme navn er kusymreprimula, kusymrenøkleblom og storblomstret hageprimula. Slektsnavnet Primula kommer av lat. primus, som betyr den første. Navn på Primula hos Otto Brunfels i 1536. Tidligere ble slekta kalt nøkleblom. Det norske navnet nøkleblom kommer av at blomsten ligner på en gammeldags nøkkel, og at blomsterstanden minner om et nøkleknippe. Artsnavnet acaulis betyr uten stengel (blomstene). I Sverige kalles planten jordviva, mens engelske navn primrose.

Hjemsted/Opphav Arten kusymre er viltvoksende i Europa og Asia, også i Norge. Primula vulgaris-hybrider er en samlebetegnelse for et stort antall hybrider (navnesorter), som er framkommet etter krysninger mellom Primula vulgaris og flere andre Primula. Det finnes et utall ulike sorter i mange farger, og med både enkle og doble blomster.

Lav, bladfellende staude med stilkløse blad i rosetter ved bakken og blomster i nesten alle regnbuens farger. God vårplante til rabatter. Populær potteplante. Klimasone H5-6.

  • Primula vulgaris (Kusymre)

Plantebeskrivelse

10-15 cm høye, bladfellende stauder med knipperøtter som danner rosetter av ovale, blad uten stilk (skaft) og med dyptliggende nerver. Alle de korte stenglene bærer en blomst. Blomster praktisk talt i alle regnbuens farger, bortsett fra grønn, men opprinnelig gul i april-mai. Enkelte blomster har duft, og blomstene er enten enkle eller doble.

Vekstkrav og klimasone

Kusymrenøkleblom trives best i næringsrik, humusrik,  (pH 5-7), jevnt fuktig, men godt drenert jord i sol og halvskygge. Stauden bør omplantes ofte. Omplanting skal skje så raskt som mulig etter blomstring. Også planting bør skje om våren.

Stauden tilrås plantet til klimasone H5-6.

Bruksområder

Kusymrenøkleblom er vakre vårplanter i rabatter. Planteavstand: 25 cm. De plantes også i verandakasser, urner og krukker. Den er også en populær potteplante på vårparten.

Allergifare

Primula med alle sine arter volder normalt ikke helsemessige problemer ved utendørs dyrking. Men allergidisponerte personer bør vise forsiktighet med berøring av plantene, da blad og stengler har kjertelhår som kan gi hudproblemer. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Kusymrenøkleblom kan formeres både med frø og ved deling. Deling bør skje samtidig med en eventuell omplanting, straks etter blomstring om våren. Basisstiklinger kan også benyttes.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss