Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Lerkearve

Cherleria laricifolia (Minuartia laricifolia)

Et synonymt navn er Minuartia laricifolia. Slektsnavnet Minuartia er etter den spanske botanikeren Juan Minuart (1693-1769). Artsnavnet laricifolia betyr blad som lerk (Larix). I Sverige kalles planten styvnörel, og et engelsk navn er Inner Alpine sandwort.

Hjemsted/Opphav Minuartia laricifolia er viltvoksende i Sør-Europa, nærmere bestemt i Alpene i fjellområder fra Spania til Østerrike på sure bergarter.

15-20 cm høy, bladfellende, sterkt greinet, tuedannende staude med mørkegrønne, sylformete blad og små hvite blomster. God bunndekkeplante som egner seg i fjellhager. Klimasone H7.

  • Minuartia laricifolia (Lerkearve) Foto: identify.plantnet.org

Plantebeskrivelse

15-20 cm høy, løvfellende, sterkt greinet (litt treaktig) staude som danner løse tuer eller tepper.

Mørkegrønne, stive, sylformete eller sigdformete, børsteformete blad med kun en nerve. Bladene ligner litt på blad av lerk (Larix).

Hvite, 1-2 cm brede blomster som sitter 1-7 sammen i skjermalignende klaser, i juli-august. Blomsten har 5 beger- og kronblad, 10 pollenbærere og 3 grifler. Frukta er en kapsel som åpner seg med tre klaffer.

Vekstkrav og klimasone

Lerkearve trives best på en solrik eller halvskygget plass i en godt drenert, men jevnt fuktig, sandrik, noe tørr, mager, sur jord med en surhet (pH) mellom 5 og 6.

Minuartia laricifolia tilrås plantet til klimasone H7.

Bruksområder

Minuartia laricifolia er en god bunndekke- og fugeplante, som egner seg godt i fjellhager, på tørrmurer og i krukker og kar.

Allergi- og giftfare

Minuartia er en allergivennlig slekt for allergikere. Opplysninger om helseproblemer i forbindelse med dyrking er ikke kjent.

Formering

Lerkearve formeres mest med deling.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss