Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Marianøkleblom

Primula veris

Et synonymt navn er nøklebåndprimula. Slektsnavnet Primula kommer av lat. primus, som betyr den første. Navn på Primula hos Otto Brunfels i 1536. Tidligere ble slekta kalt nøkleblom. Det norske navnet nøkleblom kommer av at blomsten ligner på en gammeldags nøkkel, og at blomsterstanden minner om et nøkleknippe. Artsnavnet veris betyr vårens blomster (tidlig vårblomstring). I Sverige kalles planten gullviva, mens det engelske navnet er cowslip.

Hjemsted/Opphav Marianøkleblom har sin opprinnelse fra Europa og Asia. Den er viltvoksende i Norge.

Lav, bladfellende, viltvoksende, tuedannende staude med eggrunde, rynkete blad i rosetter ved bakken og gule blomster med røde prikker i svelget, i skjermer på skaft. God vårplante til villflor. Klimasone H7-8.

  • Marianøkleblom (Primula veris)

  • Marianøkleblom (Primula veris)

Plantebeskrivelse

15-30 cm høy, bladfellende, tuedannende staude med knipperøtter, som danner rosetter med eggrunde, rynkete blad med skaft og ujevn kant. Gule, duftende blomster på toppen av kraftige skaft (blomsterstengler), i april-mai. som vokser opp fra bladrosettene. Det kan være opptil 30 blomster på en plante. Marianøkleblom skiller seg fra hageprimula (P. elatior) ved at blomstene har rødoransje prikker i svelget.

Vekstkrav og klimasone

Marianøkleblom trives best i næringsrik, humusrik, kalkholdig, godt drenert jord i sol og skygge. Planten tåler tørrere vokseplass enn de andre Primula-artene. Stauden kan omplantes ofte. Omplanting bør skje så raskt som mulig etter blomstring. Også planting bør skje om våren.

Stauden tilrås plantet til klimasone H7-8.

Bruksområder

Marianøkleblom er kanskje første vårtegn i hagen. Planten forviller seg i eng, og den egner seg godt i villflor blant busker. Planteavstand: 25 cm. Den kan også brukes som snittblomst.

Allergifare

Primula med alle sine arter volder normalt ikke helsemessige problemer ved utendørs dyrking. Men allergidisponerte personer bør vise forsiktighet med berøring av plantene, da blad og stengler har kjertelhår som kan gi hudproblemer. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Marianøkleblom kan formeres både med frø og ved deling. Deling bør skje samtidig med en eventuell omplanting, straks etter blomstring om våren. Basisstiklinger kan også benyttes.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss