Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Orientvalmue ‘Allegro’

Papaver orientale ‘Allegro’

Synonyme navn er kjempevalmue og Papaver Orientale-gruppen. Slektsnavnet Papaver kommer av, lat. evt. i slekt med papa, mat og papare, spise. Artsnavnet orientalis, betyr østerlandsk. I Sverige kalles planten orientvallmo, mens i England blir den kalt oriental poppy.

Hjemsted/Opphav Arten orientvalmue har sin opprinnelse i Nord-Iran, Armenia og Kaukasus. Kom til Europa i begynnelsen av 1700-tallet. Arten dyrkes ikke i dag, men en rekke hybrider (krysninger) dyrkes og er i handelen.

60 cm høy, bladfellende staude med pålerot, stengler med melkesaft, ruhårete, flikede blad og store, røde blomster, i juni-juli. Rabatt- og solitærplante. Klimasone H7.

  • Papaver orientale 'Allegro' (Orientvalmue 'Allegro') Foto: groeneparadijs-be

Beskrivelse av arten Papaver orientale

50-100 cm høye, bladfellende, kraftige stauder med tykk, lite forgreina pålerot og stengler med hvit melkesaft. Ruhårete, opptil 25 cm lange, lansettformede, flikede blad, som vokser i rosett ved basis. Bladene visner ned etter blomstring.

Opptil 10-15 cm brede blomster i røde, rosa og hvite nyanser (etter sort), med svarte pollenbærere, i juni-juli. Blomstene sitter enkeltvis i toppen av de bladløse stenglene på lange, stive skaft. Planten overvintrer med bladrosetten. Frukta er en kapsel.

Sortsbeskrivelse

Papaver orientale ‘Allegro’ er en 60 cm høy valmue med pålerot, stivhåra, lansettforma, flika blad i rosett og store, røde blomster i toppen av bladløse stengler, i juni-juli. Bladene visner etter blomstring.

Vekstkrav og klimasone

Orientvalmue er ikke så nøye på jordtypen, men den trives best i dyp, ganske tørr, sandblanda, godt drenert moldjord på en solrik plass. Planten liker ikke å stå fuktig om vinteren. Litt årlig gjødsling gir bedre blomstring. Planten bør få stå i ro i mange år, da plantens pålerot gjør omplanting svært vanskelig.

Planten tilrås plantet til klimasone H7.

Bruksområder

Orientvalmuer er gode rabattplanter, blant annet i fjellhager, men flere av sortene er også flotte solitærplanter. Planteavstand i bed: 50 cm. Stauden brukes også som snittblomst, som plukkes med stor knopp og som settes i varmt vann (40-50 grader). Endelig må nevnes at de tørkede frøkapslene er dekorative.

Allergi- og giftfare

Rapporter om helseproblemer i forbindelse med hobbydyrking, er ikke kjent. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Orientvalmue formeres med oppdeling av rotbiter etter blomstring, med rotstiklinger eller med frø.

 

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss