Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Orientvalmue ‘Perry’s White’

Papaver orientale ‘Perry’s White’

Synonyme navn er kjempevalmue og Papaver Orientale-gruppen. Slektsnavnet Papaver kommer av, lat. evt. i slekt med papa, mat og papare, spise. Artsnavnet orientalis, betyr østerlandsk. I Sverige kalles planten orientvallmo, mens i England blir den kalt oriental poppy.

Hjemsted/Opphav Arten orientvalmue har sin opprinnelse i Nord-Iran, Armenia og Kaukasus. Kom til Europa i begynnelsen av 1700-tallet. Arten dyrkes ikke i dag, men en rekke hybrider (krysninger) dyrkes og er i handelen.

60 cm høy, bladfellende staude med pålerot, stengler med melkesaft, ruhårete, flikede blad og store, hvvite blomster med purpur midte, i juni-juli. Rabatt- og solitærplante. Klimasone H7.

  • Papaver orientale ‘Perry’s White’ (Orientvalmue ‘Perry’s White’) Foto: hollandbulbfarms.com

Beskrivelse av arten Papaver orientale

50-100 cm høye, bladfellende, kraftige stauder med tykk, lite forgreina pålerot og stengler med hvit melkesaft. Ruhårete, opptil 25 cm lange, lansettformede, flikede blad, som vokser i rosett ved basis. Bladene visner ned etter blomstring.

Opptil 10-15 cm brede blomster i røde, rosa og hvite nyanser (etter sort), med svarte pollenbærere, i juni-juli. Blomstene sitter enkeltvis i toppen av de bladløse stenglene på lange, stive skaft. Planten overvintrer med bladrosetten. Frukta er en kapsel.

Sortsbeskrivelse

Papaver orientale ‘Perry’s White’ er en 60-80 cm høy valmue med pålerot, stivhåra, lansettforma, flika blad i rosett og store, hvite blomster med rødlilla midte, i toppen av bladløse stengler, i juni-juli. Bladene visner etter blomstring.

Vekstkrav og klimasone

Orientvalmue er ikke så nøye på jordtypen, men den trives best i dyp, ganske tørr, sandblanda, godt drenert moldjord på en solrik plass. Planten liker ikke å stå fuktig om vinteren. Litt årlig gjødsling gir bedre blomstring. Planten bør få stå i ro i mange år, da plantens pålerot gjør omplanting svært vanskelig.

Planten tilrås plantet til klimasone H7.

Bruksområder

Orientvalmuer er gode rabattplanter, blant annet i fjellhager, men flere av sortene er også flotte solitærplanter. Planteavstand i bed: 50 cm. Stauden brukes også som snittblomst, som plukkes med stor knopp og som settes i varmt vann (40-50 grader). Endelig må nevnes at de tørkede frøkapslene er dekorative.

Allergi- og giftfare

Rapporter om helseproblemer i forbindelse med hobbydyrking, er ikke kjent. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Orientvalmue formeres med oppdeling av rotbiter etter blomstring, med rotstiklinger eller med frø.

 

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss