Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Orkidenøkleblom (Orkideprimula)

Primula vialii

Et synonymt navn er orkideprimula. Slektsnavnet Primula kommer av lat. primus, som betyr den første. Navn på Primula hos Otto Brunfels i 1536. Tidligere ble slekta kalt nøkleblom. Det norske navnet nøkleblom kommer av at blomsten ligner på en gammeldags nøkkel, og at blomsterstanden minner om et nøkleknippe. Artsnavnet vialii er til ære for Paul Vial (1855-1917) som fant planten i Kina. Engelske navn er orchid primrose, Vial’s promrose og red hot poker primrose.

Hjemsted/Opphav Orkidenøkleblom har sin opprinnelse i de nordvestre deler av Kina.

Bladfellende staude med rosettstilte, lansettformete blad og rosa og røde blomster i en slank, akslignende blomsterstand. Rabattplante. Klimasone H4-5.

  • Primula viali (Orkidenøkleblom) Foto: wetland-plants.co.uk

Plantebeskrivelse

30-50 cm høy, bladfellende staude med rosettstilte, brede, hårete, lansettformete blad, med nedbrettet kant og lysere underside. Rosafiolette utsprungne, og mattrøde avblomstrete blomster som sitter i en slank, akslignende blomsterstand. Det er begeret rundt knoppene som gir rødfargen. De nederste blomstene i «akset» åpner seg først. Blomstring skjer i juni-august. Den regnes som kortlivet, men noen greier å holde liv i den i flere år.

Vekstkrav og klimasone

Orkidenøkleblom trives best i en næringsrik, moldrik, jevnt fuktig, nøytral til sur jord (pH 5,5-7), i sol og halvskygge. Det er særlig viktig med fuktighet i jorda like etter blomstring. Omplanting er ikke nødvendig.

Stauden tilrås plantet til klimasone H4-5.

Bruksområder

Orkidenøkleblom er en god rabattplante. Planteavstand: 20 cm. Den brukes også til snitt.

Allergifare

Primula med alle sine arter volder normalt ikke helsemessige problemer ved utendørs dyrking. Men allergidisponerte personer bør vise forsiktighet med berøring av plantene, da blad og stengler har kjertelhår som kan gi hudproblemer. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Orkidenøkleblom formeres mest med frø. Dersom frøet høstsås, sparer en seg for å stratifisere (forbehandle) frøet før såing. Basisstiklinger kan også benyttes.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss