Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Pinsenellik

Dianthus gratianopolitanus

Slektsnavnet Dianthus kommer av dios, som er genitiv av Zevs, og anthos, som betyr blomster, det vil si egentlig betyr navnet guden Zevs’s blomster. Betydningen av navnet er også toblomstret. Artsnavnet gratianopolitanus betyr fra Grenoble i Frankrike. I Sverige heter planten bergnejlika, og det engelske navnet er cheddar pink.

Hjemsted/Opphav Pinsenellik er viltvoksende i Vest- og Mellom-Europa, til vest i Ukraina, Italia. Hele Dianthus Gratianopolitanus-gruppen er hybrider (krysninger) med arten.

Bladfellende, tuedannende staude med grågrønne blad og duftende, enkle, frynsete blomster i ulike nyanser fra rosa til rødt, etter sort. God plante i fjellhager og på murer. klimasone H5-6.

  • Pinsenellik (Dianthus gratianopolitanus)

  • Dianthus gratianopolitanus 'Grandiflorus' (Pinsenellikk 'Grandiflorus')

Plantebeskrivelse

10-20 cm høy, tuedannende, bladfellende staude med leddete stengeler og med oppsvulmede ledd. Motsatte, 2-4 cm lange, smale, blågrønne blad.  Duftende, enkle, frynsete blomster i forskjellige nyanser fra rosa til rødt. Blomstring i juni-august, avhengig av sorten.

Vekstkrav og klimasone

Pinsenellik er villig plante som trives godt på en solrik vokseplass i tørr, sandrik, godt kalkholdig, mager jord. Ingen gjødsling er nødvendig, og planten trenger ingen omplanting.

Stauden tilrås plantet til klimasone H5-6.

Bruksområder

Pinsenellik er en staude som egner seg i fjellhager, på plantemurer og i noe tørre rabatter. Planteavstand: 25 cm. Stauden er også en holdbar snittblomst.

Allergifare

Dianthus er en allergivennlig slekt for pollenallergikere. I nyere tid finnes ikke rapporter om helseproblemer ved dyrking av nellik. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Pinsenellik kan formeres med basisstiklinger og deling.

Noen utvalgte sorter av pinsenellik

Sort Høyde, cm Blomsterfarge Blomstring, måned Klimasone
‘Carmineus’ 15-20 Karminrød. Juni. H6
Eydangeri’ 15 Rosa. Juni-august. H6
Nordstjernen’ (syn. ‘Åsnelliken’ 20-25 Lys rød. Juni. H6
Purpurstjernen’ 20-25 Sterk purpur. Juni. H5-6
Elin’ 15 Hvit. Juni-juli. H5-6
Rotkappchen’ 15 Karminrød. Juni-august. H5-6

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss