Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Praktakeleie ‘Blue Star’

Aquilegia x cultorum ‘Blue Star’

Synonyme navn er Aquilegia Cultorum-gruppen og Aquilegia caerulea-hybrider. Slektsnavnet Aquilegia kommer enten av latinsk aqua, vann og legere, samle, eller av aquila, ørn. Begge navn sikter til blomstens form. Cultorum forteller oss at dette er foredlete sorter. Sverige kalles planten pastellakleja, mens det vanlige engelske navnet er columbine.

Hjemsted/Opphav Praktakeleie består av en samling hybrider (krysninger) mellom flere arter, mest mellom himmelakeleie (Aquilegia caerulea), som vokser i Rocky Mountains, gullakeleie (Aquilegia chrysantha) og Aquilegia flabellata. Foredlingen har skjedd over lang tid. Det finnes en mengde navnesorter i handelen.

50 cm høy, bladfellende staude med pålerot, dobblt 3-koblete, langskaftede blad og blåhvite blomster i klase. God rabattplante. Klimasone H5.

  • Aquilegia x cultorum ‘Blue Star’ (Praktakeleie 'Blue Star') Foto jardindupicvert.com/jardindupicvert.com

Beskrivelse av hybridgruppen Aquilegia x cultorum

50-80 cm høy, bladfellende staude med pålerot. De nedre bladene er langskaftede og dobbelt 3-koblete, med avrundete, grunt flikete småblader. Bladene har en grå underside.

De spinkle blomstene danner fåblomstrete klaser med blomster i blå, hvite, rosa, røde og gule fargenyanser, alt etter sort. Blomstring: juni-juli. Også tofargete sorter finnes.  Blomsten har 5 farga begerblad og 5 kronblad med en lang spore (honninggjemmer). Frukta er dekorative skolmkapsler.

Sortsbeskrivelse

Aquilegia x cultorum ‘Blue Star’ er en 50 cm høy akeleie med opprett vekst, avlange, koplete blad og blåhvite blomster i klaser i juni-juli. Frukta er en skolmkapsel.

Vekstkrav og klimasone

Praktakeleie trives best i en dyp, godt sandholdig, jevnt fuktig, men godt drenert jord i sol og skygge. Blomstringen varer lengre i lett skygge.

Planten tilrås plantet til klimasone H5.

Bruksområder

Praktakeleie egner seg godt i rabatter og ikke for tørre og solrike fjellhager. Planteavstand: 30 cm. Vær klar over at stauden etter blomstring visner helt ned. Da bør noen andre stauder i bedet ta over akeleiens plass. De tørre frøstandene er attraktive til dekorasjoner.

Allergi- og giftfare

Rapporter om helseproblemer i forbindelse med hobbydyrking, er ikke funnet. Men alle plantedeler hos akeleie inneholder en giftig cellesaft. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Praktakeleie formeres med frø og forsiktig deling.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss