Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Praktakeleie

Aquilegia Cultorum-gruppen

Synonyme navn er Aquilegia caerulea, Aquilegia x cultorum og Aquilegia-hybrider. Slektsnavnet Aquilegia kommer enten av latinsk aqua, vann og legere, samle, eller av aquila, ørn. Begge navn sikter til blomstens form. Cultorum forteller oss at dette er foredlete sorter. I Sverige kalles planten pastellakleja, mens et vanlig engelsk navn er columbine.

Hjemsted/Opphav Planten hører naturlig heime i bratte klipper i Nord-Amerika. Men all praktakeleie som dyrkes, er hybrider (krysninger) som er blitt til gjennom en systematisk foredling over lang tid. Det finnes en mengde navnesorter i handelen.

Bladfellende staude med pålerot, dobblt 3-koblete, langskaftede blad og blomster i klaser i alle pastellfargene, alt etter sort. God rabattplante. Klimasone H8.

  • Aquilegia x cultorum 'Red Hobbit' (Praktakeleie 'Red Hobbit')

  • Aquilegia x cultorum 'Biedermeier Mix' (Praktakeleie 'Bidemeier Mix')

  • Aquilegia x cultorum 'Rotstern' (Praktakeleie 'Rotstern')

Plantebeskrivelse

50-80 cm høy, bladfellende staude med pålerot. De nedre bladene er langskaftede og dobbelt 3-koblete, med avrundete, grunt flikete småblader. Bladene har en grå underside. De spinkle blomstene danner fåblomstrete klaser med blomster i blå, hvite, rosa, røde og gule fargenyanser, alt etter sort, i juni-juli. Også tofargete sorter finnes.  Blomsten har 5 farga begerblad og 5 kronblad med en lang spore (honninggjemmer). Dekorative frøkapsler.

Vekstkrav og klimasone

Praktakeleie trives best i en dyp, godt sandholdig, svakt sur (pH 5,5-7), jevnt fuktig, men godt drenert jord i sol og skygge. Blomstringen varer lengre i lett skygge.

Planten tilrås plantet til klimasone H8.

Bruksområder

Praktakeleie egner seg godt i rabatter og ikke for tørre og solrike fjellhager. Planteavstand: 30 cm. Vær klar over at stauden etter blomstring visner het ned. Da bør noen andre stauder i bedet ta over akeleiens plass. De tørre frøstandene er dekorative i en dekorasjon.

Allergi- og giftfare

Rapporter om helseproblemer i forbindelse med hobbydyrking, er ikke funnet. Men alle plantedeler hos akeleie inneholder en giftig cellesaft. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Praktakeleie formeres med frø og forsiktig deling.