Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Sibirvalmue ‘Gartenzwerg’

Papaver croceum ‘Gartenzwerg’

Et synonymt navn er Papaver nudicaule. Slektsnavnet Papaver, lat. evt. i slekt med papa, mat og papare, spise. Artsnavnet nudicaulis betyr med naken stengel. I Sverige kalles planten sibirisk vallmo, mens i England blir den kalt ice poppy.

Hjemsted/Opphav Sibirvalmue har sin opprinnelse i de sub-arktiske områdene i Asia, Europa og Nord-Amerika. I dag dyrkes mest kultivarer (navnesorter). Arten er først dokumentert I Norge fra Jonsvatnet i Trondheim, i 1902.

20-30 cm høy, bladfellende staude med fjærlappete, stivhårete blad i rosett, nakne stengler og duftende blomster i blandete farger, fra mai til frosten. Villig rabatt- og fjellhageplante. Klimasone H8.

  • Papaver crocceum 'Gatenzwerg' (Sibirvalmue 'Gartenzwerg') Foto: perenner.se

Beskrivelse av arten Papaver croceum

20-40 cm høye, bladfellende stauder med stivhårete, bladløse blomsterskaft. Hele planten inneholder en gul eller hvit melkesaft. Bladene som sitter i en rosett ved bakken, er fjærlappet med lansettformete, hele lapper.

Blomstene som sitter enkeltvis, er velluktende, 3-4 cm brede, med hvite, gule, oransje eller røde farger i ulike nyanser. Blomsten har avlange kronblad hvor de to ytre er mye bredere enn de to indre. Blomstring skjer hele sommeren fra mai til september. Frukta er en kapsel med mange frø.

Sortsbeskrivelse

Papaver croceum ‘Gartenzwerg’ er en 20-30 cm høy sibirvalmue med rosettstilte, fjærlappete blad og duftende blomster med blandete farger på bladløse blomsterskaft, fra mai-september.

Vekstkrav og klimasone

Sibirvalmue er nøysom staude uten spesielle jordkrav bare jorda er veldrenert, men den trives aller best i sandblandet, kalkholddig, godt drenert moldjord på en solrik plass. Planten bør få stå i ro uten omplanting.

Planten tilrås plantet til klimasone H8.

Bruksområder

Sibirvalmue er en svært villig og god rabattplante, for eksempel i en fjellhage. Planteavstand: 15-20 cm.

Allergi- og giftfare

Rapporter om helseproblemer i forbindelse med hobbydyrking, er ikke kjent. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Sibirvalmue formeres med frø, som sås på forsommeren. Planten sår seg lett.

 

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss