Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Sibirvalmue

Papaver croceum

Et synonymt navn er Papaver nudicaule. Slektsnavnet Papaver, lat. evt. i slekt med papa, mat og papare, spise. Artsnavnet croceum betyr safrangul, mens artsnavnet nudicaulis betyr med naken stengel. I Sverige kalles planten sibirisk vallmo, mens i England blir den kalt ice poppy.

Hjemsted/Opphav Sibirvalmue har sin opprinnelse i de sub-arktiske områdene i Asia, Europa og Nord-Amerika. I dag dyrkes mest kultivarer (navnesorter).

Bladfellende staude med hårete blad i rosett, nakne stengler og duftende, røde, gule, oransje eller hvite blomster i nyanser. Rabattplante for fjellhagen. Klimasone H8.

  • Sibirvalmue (Papaver croceum)

  • Sibirvalmue (Papaver croceum)

Plantebeskrivelse.

25-40 cm høy, bladfellende staude med flikete, hårete blad som sitter samlet i en rosett ved bakken. Duftende, 4 cm brede, hvite, gule, oransje og røde blomster i ulike nyanser i mai-september. Hver av blomsterstenglene, som er ruhårete og nakne, har kun en endeknopp. Endeknoppen er hengende, men retter seg opp når blomsten åpner seg. Planten inneholder melkesaft.

Vekstkrav og klimasone.

Sibirvalmue er nøysom staude uten spesielle jordkrav bare jorda er veldrenert, men den trives aller best i sandblanda, kalkholddig, godt drenert jord på en solåpen plass. Planten bør få stå i ro uten omplanting.

Planten tilrås plantet til klimasone H8.

Bruksområder.

Sibirvalmue er god rabattplante, for eksempel i en fjellhage. Planteavstand: 15-20 cm.

Allergi- og giftfare.

Rapporter om helseproblemer i forbindelse med hobbydyrking, er ikke kjent. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering.

Sibirvalmue kan formeres enkelt med frø, som sås på forsommeren. Planten sår seg lett. Rotstiklinger kan også benyttes.

Sort.

En god sort er ‘Gartenzwerg’, som har blandete farger.