Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Sibirvalmue

Papaver croceum

Et synonymt navn er Papaver nudicaule. Slektsnavnet Papaver, lat. evt. i slekt med papa, mat og papare, spise. Artsnavnet croceum betyr safrangul, mens artsnavnet nudicaulis betyr med naken stengel. I Sverige kalles planten sibirisk vallmo, mens i England blir den kalt ice poppy.

Hjemsted/Opphav Sibirvalmue har sin opprinnelse i de sub-arktiske områdene i Asia, Europa og Nord-Amerika. I dag dyrkes mest kultivarer (navnesorter). Arten er først dokumentert I Norge fra Jonsvatnet i Trondheim, i 1902.

20-40 cm høy, bladfellende staude med stivhårete blad i rosett, nakne stengler og duftende, røde, gule, oransje eller hvite blomster i nyanser. Villig rabatt- og fjellhageplante. Klimasone H8.

  • Sibirvalmue (Papaver croceum)

  • Sibirvalmue (Papaver croceum)

Plantebeskrivelse.

20-40 cm høye, bladfellende stauder med stivhårete, bladløse blomsterskaft. Hele planten inneholder en gul eller hvit melkesaft. Bladene som sitter i en rosett ved bakken, er fjærlappet med lansettformete, hele lapper.

Blomstene som sitter enkeltvis, er velluktende, 3-4 cm brede, med hvite, gule, oransje eller røde farger i ulike nyanser. Blomsten har avlange kronblad hvor de to ytre er mye bredere enn de to indre. Blomstring skjer hele sommeren fra mai til september. Frukta er en kapsel med mange frø.

Vekstkrav og klimasone.

Sibirvalmue er nøysom staude uten spesielle jordkrav bare jorda er veldrenert, men den trives aller best i sandblandet, kalkholddig, godt drenert moldjord på en solrik plass. Planten bør få stå i ro uten omplanting.

Planten tilrås plantet til klimasone H8.

Bruksområder.

Sibirvalmue er god rabattplante, for eksempel i en fjellhage. Planteavstand: 15-20 cm.

Allergi- og giftfare.

Rapporter om helseproblemer i forbindelse med hobbydyrking, er ikke kjent. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering.

Sibirvalmue formeres med frø, som sås på forsommeren. Planten sår seg lett.

Noen utvalgte sorter

 

Sort Høyde, cm Blomster Blm. mnd. Klimasone
‘Album’ 40 Hvite Juni-september H8
‘Brilliancy’ 40 Oransje Mai-september H8
Cardinal’ 30 Skarlagensrøde Mai-september H8
‘Luteum’ 40 Gule Mai-september H8
‘Gartenzwerg 20-30 Blandete farger Mai-september H8
‘Golden Monarch’ 20 Gule Juni-september H8
Matador’ 40 Røde, store Mai-september H8

 

 

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss