Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Filtsymre (Skogsymre)

Anemone sylvestris

Synonyme navn er skogsymre og Anemone silvestris. Slektsnavnet Anemone kommer fra gresk anemos, vind. Artsnavnet sylvestris (silvestris) betyr som vokser i skog. I Sverige heter planten tovsippa og i England brukes navnet snowdrop anemone.

Hjemsted/Opphav Skogsymre er viltvoksende i vestre, sentrale og østlige deler av Europa, Sibir og Kaukasus, samt Öland og Gotland.

Bladfellende staude som sprer seg med tynne, utløpere. Trekoplede, håndflikete, hårete blad. Hvite blomster som sitter enkeltvis i toppen av stenglene, i mai-juni. Rabatt- og snittplante. Klimasone: H7.

  • Anemone sylvestris (Skogsymre)

Plantebeskrivelse

30-40 cm høy, bladfellende staude som sprer seg med utløpere, nesten som ugras. Trekoplede, håndflikete og hårete blad. En enkel, hvit, 3-5 cm bred blomst sitter i toppen av hver stengel. Blomstring i mai-juni. Knoppene henger ned («nikker») før de springer ut.

Vekstkrav og klimasone

Filtsymre trives best i en varm, kalkrik, godt sandholdig jord, i sol og skygge.

Stauden tilrås plantet til klimasone H7.

Bruksområder

Filtsymre er en god rabattplante, for eksempel under busker og trær eller i fjellhagen, og som villflor. Planteavstand: 40 cm. Stauden er også en god snittblomst.

Allergi- og giftfare

Opplysninger om helseproblemer ved dyrking av Anemone er ikke kjent. Men plantene i slekta er imidlertid giftige, og cellesafta kan forårsake hud- og slimhinneirritasjoner. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Filtsymre formeres enten ved rotstiklinger som dannes rundt planten deles fra, eller med frø. Planten må passes på så den ikke sprer seg for mye.

Sorter

Sorten Anemone sylvestris ‘Elise Feldman’ (‘Plena’), har hvite fylte blomster.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss