Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Småhjerte (Korporalhjerte)

Dicentra formosa

Synonyme navn er korporalhjerte, Dicentra formosa ssp. oregana og Fumaria formosa.. Slektsnavnet Dicentra kommer av ordene di, to og kentron, spore. De to ytre kronbladene i blomsten har en krum, rørformet utvekst som ligner en spore. Artsnavnet formosa betyr vakker. I Sverige kalles planten fäenrikshjãrta og i England brukes navnet Luxuriant Bleeding Heart.

Hjemsted/Opphav Arten småhjerte er viltvoksende i de nordvestlige deler av USA. Den er en formrik art, og mange sorter finnes. Sorten ‘Luxuriant’ hører til Dicentra Formosa-gruppen, som består av formosa og deres hybrider (krysninger). I foredlingsarbeidet har artene Dicentra peregrine (fra Kina) og Dicentra eximea (fra østlige Nord-Amerika) stått sentralt.

Lav, bladfellende, teppedannende staude med kjøttfull stengel, mørkt, blågrønt bladverk og hjerteformete, røde blomster på buete blomsterstengler. God bunndekkeplante. Klimasone H7.

  • Småhjerte (Dicentra formosa 'Luxuriant')

  • Småhjerte (Dicentra formosa 'Luxuriant')

  • Småhjerte (Dicentra formosa 'Luxuriant')

  • Småhjerte 'Aurora' (Dicentra formosa 'Aurora')

  • Småhjerte 'Aurora' (Dicentra formosa 'Aurora')

  • Småhjerte 'Aurora' (Dicentra formosa 'Aurora')

  • Dicentra formosa 'Luxuriant'

Plantebeskrivelse

40-50 cm høy staude med tuet vekst, og som danner tepper. Planten har en kjøttfull og sprø stengel, med langstilkete blad som er to ganger delte og med en mørk, blågrå farge. Bladene, som ligner bregner, dekker bakken svært godt.  På bøyde, sprø blomsterstengler henger smale, hjerteformete, røde blomster. Blomsterstenglene strekker seg over bladverket, og blomstringen varer fra juni til nattefrosten kommer. Frukta er en kapsel.

Vekstkrav og klimasone

Småhjerte er en nøysom plante som trives best på en ganske lett, humusrik, jevnt fuktig jord i sol og skygge. Planten bør gjødsles forsiktig. For mye gjødsel gir stor bladvekst, som igjen reduserer blomstringen.

Stauden tilrås plantet til klimasone H7. Den dyrkes over store deler av landet vårt.

Bruksområder

Småhjerte er en god bunndekkeplante som egner seg godt i rabatter, som kantplante, i kratt og i skyggefulle skråninger. På grunn av sin lange blomstringstid er den også en god kirkegårdsplante. Bladene er også fine innslag i buketter.  Planteavstand: 40 cm. Stauden bør få stå i fred på samme sted i mange år.

Allergifare

Dicentra er en allergivennlig slekt for allergikere. Opplysninger om helseproblemer i forbindelse med dyrking er ikke kjent. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Planten formeres helst med deling. Ved deling og planting må planten håndteres med forsiktighet, siden den er svært sprø. Rot- og basisstiklinger kan også benyttes om de skjæres tidlig om våren. Brukes frø, må de sås om høsten for å spire.

Sorter

Dicentra formosa ‘Luxuriant’  – 50 cm høy med større og mørkere røde blomster. Blågrått bladverk. Blomstring fra juni til frosten. Drenert jord. Klarer seg bedre i kyst- og fjordstrøk enn i innlandet.

Dicentra formosa ‘Aurora’ – 30 cm høy med hvite blomster og grønt bladverk. Blomstring fra juni til frosten. Drenert jord.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss