Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Smalballblom

Trollius chinensis ‘Golden Queen’

Slektsnavnet kommer av Trollblume, et gammelt tysk navn på planten som ble brukt av Conrad Gesner først i 1542. Artsnavnet chinensis betyr kinesisk. I Sverige kalles planten kinesisk smõrboll, og i England kalles den globe-flower.

Hjemsted/Opphav Smalballblom er opprinnelig fra Kina, som artsnavnet tilsier

Bladfellende staude med greina, furete stengler, flikete blad og åpne, duftende, oransjegule blomster. God plante for humler og bier. Klimasone H7.

  • Trollius chinensis 'Golden Queen' (Smalballblom)

  • Trollius chinensis 'Golden Queen' (Smalballblom)

Plantebeskrivelse

50-80 cm høy, bladfellene, sterkt greinet staude med furete stengler. De nedre blad er nyreforma, 5-delt med spadeforma fliker, mens de øvre er mer runde. Åpne, 3-4 cm brede, duftende, oransjegule blomster med brede, eggrunde begerblad og linjeforma kronblad, som er omdannet til honningblad. Blomstring i juni-juli.

Vekstkrav og klimasone

Smalballblom trives best på dyp, humusrik, næringsrik, jevnt fuktig jord i sol og halvskygge. Men den vokser også bra i annen jord. Planten tåler ikke uttørking. Bør få litt gjødsel årlig.

Stauden tilrås plantet til klimasone H7.

Bruksområder

Utmerket staude til fuktige rabatter og villflor, gjerne ved vann. Planteavstand: 25 cm. Trollius er også en ganske holdbar snittblomst, om den skjæres i knopp. Planten bør få stå i ro på samme plass uten omplanting i mange år. Dersom vi ønsker å dele den er våren beste tid. Planting kan gjøres vår eller høst. God plante for humler og bier.

Allergi- og giftfare

Trollius er en allergivennlig slekt for allergikere. Opplysninger om helseproblemer i forbindelse med dyrking er ikke kjent. Men plantesafta hos artene er sterkt hud- og slimhinneirriterende. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Smalballblom formeres med deling.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss