Sølvarve
Cerastium biebersteiniiSlektsnavnet Cerastium kommer av gresk keras, horn, og som sikter til frukta. Artsnavnet biebersteinii er etter den tyske baron Friedrich Marshall von Bieberstein (1768-1826), som oppdaget planten i Kaukasus, under en ekspedisjon i 1802-1805. I Sverige kalles planten silverarv, og i England brukes navnet the boreal chickweed.
Bladfellende, teppedannende staude med sølvgråe blad og stengler. Hvite, stjerneformede blomster i mai-juni. Fjellhageplante, som lett sprer seg. Klimasone H7.
Plantebeskrivelse
15-20 cm høy, bladfellende, teppedannende staude med motsatte, smale, linje- til lansettformede, sølvgrå, lodne blad og hvitlodne stengler. Hvite blomster med 2-kløyvde kronblad, slik at de blir stjerneformede. Blomstring i mai-juni. Den dekker bakken godt og brer seg raskt. De bør få en klar avgrensning mot andre planter.
Vekstkrav og klimasone
Sølvarve trives best i en godt drenert, kalkrik, tørr, mager jord i full sol. De dyptgående røttene gjør at planten er ømfintlig for omplanting. Derfor bør den få stå i ro slik at den utvikler seg skikkelig.
Stauden tilrås plantet til klimasone H7.
Bruksområder
Sølvarve er en god plante på solrike plasser i fjellhager og tørre rabatter, på tørrmurer og av og til som kantplante. Brukes også som bunndekkeplante på mager jord. Planteavstand: 40 cm. På våte plasser kan den råtne. Planten må hele tiden passes på så den ikke sprer seg for mye. Dersom planten skjæres tilbake etter blomstring, får den en tettere vekst.
Sølvarve står på Artsdatabankens «Fremmedartliste», over planter som ikke ønskes spredt i vår natur. Her står følgende omtale av arten: »
Sølvarve vurderes til svært høg økologisk risiko på grunn av stort invasjonspotensial og flere negative økologiske effekter knyttet til fortrengning, tilstandsendring og introgressiv hybridisering.
Risikovurderingen gjelder arten generelt, dvs. inkludert det som måtte foreligge av forvillede kultivarer (sorter)».
Allergi- og giftfare
Det finnes ingen kjente rapporter om skadevirkninger av Cerastium ved dyrking. Pollenproduksjonen er liten, og pollenallergier på grunn av planten er ikke beskrevet. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.
Formering
Sølvarve formeres enkelt med deling. Etter noen år på samme sted bør planten deles for å unngå tørre partier i midten av putene. Planten kan også formeres med stiklinger og frø.