Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Stor kubjelle

Pulsatilla vulgaris

Et synonymt navn er Anemone pulsatilla. Slektsnavnet Pulsatilla kommer av latin pulsare, slå, støte. Artsnavnet vulgaris betyr vanlig. I Sverige kalles planten backsippa, og i England brukes navnet pasque flower.

Hjemsted/Opphav Kubjelle kommer opprinnelig fra Europa og Vest-Asia. Viltvoksende i Sør-Sverige.

Bladfellende, tuedannende, staude med pålerot, finnete blad og fiolette, røde eller hvite klokkeformete blomster, etter sort i april-mai. Rabatt- og fjellhagestaude. Klimasone H7.

  • Pulsatilla vulgaris

Plantebeskrivelse

20-30 cm høy, bladfellende, tuedannende, silkehåret staude med pålerot. Dobbelt finnete blad med smale fliker, som utvikles samtidig med blomstene, eller etter blomstring. Store, opprette, hårete, klokkeformete, blåfiolette, røde og hvite blomster i varierende nyanser i toppen av kraftige stengler. Blomstring i april-mai.

Vekstkrav og klimasone

Stor kubjelle er en nøysom plante som trives i all slags jord, men som trives best i en kalkrik, sandholdig, forholdsvis tørr jord i full sol. Stauden bør få stå i fred i årevis uten omplanting.

Stauden tilrås plantet til klimasone H7.

Bruksområder

Stor kubjelle egner seg i rabatter og i fjellhager. Planteavstand: 25 cm.

Allergifare

Opplysninger om helseproblemer ved dyrking er ikke kjent. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Stor kubjelle formeres med frø som må sås like etter høsting.

Noen sorter av stor kubjelle

Sort Høyde, cm Blomster Blm. mnd. Klimasone
Røde klokke 25 Rød. April-mai. H7
Alba 25 Hvit. April-mai. H7
Papageno 25 Fargeblanding. April-mai. H7

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss