Storhjelm
Aconitum napellusSynonyme navn er Venusvogn og Aconitum pyramidale. Slektsnavnet Aconitum kommer trolig av aconiton, giftig vekst, av gresk akos, gift. Årsaken er at planten inneholder nervegiften aconitin, hvor det meste finnes i rota. Det norske navnet kommer av at blomsterhylsteret ligner en type hjelm som tidligere ble brukt ved stormangrep. Artsnavnet napellus betyr «liten nepe» (rotknollen). I Sverige kalles planten äkta stormhatt, mens engelske navn er Monkshood, Aconite, Fuzi, Monk’s Blood og Wolfbane.
80-120 cm høy, bladfellende staude med tykk, kjøttfull rot, mørkegrønne, håndflikede blad og blomster i blåfiolette blomster i opprette klaser. Hele planten er giftig. Klimasone H8.
Aconitum napellus er viltvoksende i fjelltrakter i Sør-Europa. Flere kultivarer (navnesorter) er i handelen.
Plantebeskrivelse
80 -120 cm høy, bladfellende staude med en tykke, kjøttfulle, knollforma, dyptgående røtter. Kraftige, stive, opprette stengler og store, mørkegrønne, hånddelte blad med få og smale fliker.
Blåfiolette blomster med en båtformet hjelm i løse klaser i juli-august. Blomstene som er tosidig symmetriske, har en merkelig bygning. Begerbladene er omdannet til kronblader. Øverst er de vrengt, og blomsten ligner en hjelm. Inni sitter to kronblader, som er omdannet til honningsporer, som ligner to småfugler.
Arten har oftest tre fruktblad som utvikles til skolmkapsler med vingekanter og som inneholder ujevne frø.
Vekstkrav og klimasone
Storhjelm er ikke kravfull med tanke på jord, men den trives best i en næringsrik, jevnt fuktig, sandblanda moldjord, i lett skygge. Litt gjødsel øker blomstringen.
Aconitum napellus tilrås plantet til klimasone H8.
Bruksområder
Storhjelm er en god rabattplante, som også egner seg som solitærplante og til villflor. Planteavstand: 40 cm. Den er også en svært holdbar snittblomst (6-10 dager) og den kan tørkes. Planten er noe utsatt for mjøldogg (soppsykdom). Planten er en gammel medisinplante.
Allergi- og giftfare
Aconitum er en sterkt giftig planter, da den inneholder gifta aconitin. Men forgiftningstilfeller er til tross for dette, ikke kjent i Norge. Årsaken kan være at blad og andre grønne plantedeler har en svært bitter smak. Gnir man huden med deler av planten, oppstår det allergiske irritasjoner. Planten bør ikke plantes der småbarn oppholder seg jevnlig. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.
Formering
Storhjelm formeres mest med deling vår eller høst. Men frø kan benyttes.