Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Sverdlilje

Iris pseudacorus

Et synonymt navn er sverdlilje. Slektsnavnet Iris, er av gresk iris, regnbue. Iris er navnet på regnbuens gudinne. Artsnavnet pseudacorus, lik Acorus (bladene). I Sverige heter planten svärdslilja og i England brukes navnet yellow flag iris.

Hjemsted/Opphav Sverdiris er viltvoksende i Europa og Lilleasia. I Norge er den viltvoksende til Vesterålen.

Bladfellende, stivt opprett staude med krypende jordstengler, greinete stengler, grågrønne, smale, opprette blad og gule blomster i toppen av stenglene, i juni. God plante for fuktige steder. Klimasone:H8.

  • Iris pseudacorus (Sverdlilje) Foto: plants.ifas.ufl.edu

Plantebeskrivelse

40-100 cm høy, bladfellende, stivt opprett staude, som sprer seg raskt med grove, kjøttfulle, krypende jordstengler. Høyden beror noe på vanntilgangen. Grågrønne, stivt opprette, 1,5-3 cm brede blad med parallelle nerver. Bladet er snarlikt et sverd. Gule blomster, 4-12 sammen i toppen av de greinete stenglene, de nedre er langskaftede. Hver blomst har 6 kronblad, hvor de ytterste er bøyd nedover og de innerste er opprette og noe bøyd mot hverandre. De ytre hengende kronbladene, er gule, med mørkere brune eller fiolette striper og flekker. Blomstring i juni.

Vekstkrav og klimasone

Sverdiris trives i en fuktig og næringsrik jord i sol. Planten vokser også i grunt vann, og trives i myrområder. Planten bør få stå i ro på vokseplassen hvis den skal få spre seg, ellers må den deles og plantes om med jevne mellomrom.

Stauden tilrås plantet til klimasone H8.

Bruksområder

Sverdiris egner seg godt til planting på fuktige steder, som i eller ved vannanlegg.  Planteavstand: 40 cm. I tillegg er den en vakker snittblomst.

Allergi- og giftfare

Ingen kjente rapporter om skadevirkninger ved dyrking av Iris-arter og sorter foreligger. Men de aller fleste artene i slekta er giftige i alle plantedeler, og spising forårsaker alvorlige forstyrrelser i mage og tarmer. Plantesafta inneholder hud- og slimhinneirriterende stoffer. Smaken er svært skarp, men en viss risiko er det om barn leker med de agurklignende fruktene. Men registrerte forgiftningstilfeller er sjeldne. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.s

Formering

Sverdiris formeres med deling.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss