Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Teppesmelle

Silene schafta

Slektsnavnet Silene, ev. selene, måne eller gr. sialon, spytt, som trolig sikter til den gummiaktige væsken som stenglene utskiller til beskyttelse mot insekter. Artsnavnet schafta har en uviss opprinnelse. Kan være et stedsnavn ved Det kaspiske hav, der planten er funnet. I Sverige kalles planten höstglim, i Danmark høst-limurt eller kaukasisk limurt og engelske navn er Caucasian campion og autumn catchfly.

Hjemsted/Opphav Teppesmelle kommer opprinnelig fra Kaukasusområdet.

Alltidgrønn, teppedannende staude med mørkegrønne blad i rosetter og rosa blomster i toppen av stenglene. Fjellhage og rabattstaude. Klimasone H5-6.

  • Teppesmelle (Silene schafta)

  • Teppesmelle (Silene schafta)

  • Teppesmelle (Silene schafta)

Plantebeskrivelse

10 – 15 cm høy, alltidgrønn staude som danner et løst teppe av nedliggende stengler med topper som vender oppover. Smale, spisse, ovale, 4 cm lange blad med skaft sitter i rosetter ved bakken. Oppretter stengelen sitter sittende blad. Hele planten er hårete. Rosa, hårete, 1-2 cm brede blomster sitter i toppen av stenglene.. Blomstring i august-september.

Vekstkrav og klimasone

Teppesmelle trives best i en veldrenert, humusrik jord på en solrik plass med en pH mellom 5,5 og 7. Planten tåler en del tørke.

Stauden tilrås plantet til klimasone H5-6.

Bruksområder

Teppesmelle er en staude som egner seg i fjellhager og i rabatter. Planteavstand: 25 cm.

Allergifare

Silene er en allergivennlig slekt for pollenallergikere. I nyere tid finnes ikke rapporter om helseproblemer ved dyrking av nellik. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Teppesmelle formeres både med stiklinger, deling og frø.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss