Ungarsk blåveis
Hepatica transylvanicaEt synonymt navn er Hepatica angulosa. Slektsnavnet Hepatica er etter hepar, lever, noe som muligens sikter til bladforma. Artsnavnet transylvanica viser til Transylvania som er en del av Romania, hvor planten vokser. I England brukes ofte navnet large blue hepatica. .
Tidlig vårblomstrende, løvfellende staude med lappede blad, som danner tuer. Lyseblå, åpne, skålformede blomster i april-mai. Hardfør rabatt- og fjellhageplante. Klimasone H6-7.
Plantebeskrivelse
15-25 cm høy, bladfellende staude som danner tuer og senere tepper. Bladene har myke hår, lange bladstilker og er tre til femlappet med mange innskjæringer i kantene. Bladverket utvikler seg til tette, frodige tuer etter blomstringa. Åpne, skålformede lyseblå (lavendelblå) blomster i store mengder i april-mai. Det finnes også sorter med hvite, blårøde og blåfiolette blomster.
Vekstkrav og klimasone
Ungarsk blåveis trives best i en drenert, næringsrik, kalkrik, jevnt fuktig moldjord i full sol. Blomstringen blir lengre på en mer skyggefull plass. Både planting og deling bør gjøres om våren. Men den tåler også en plassering i halvskygge i en mindre næringsrik og fuktig jord.
Stauden tilrås plantet til klimasone H6-7
Bruksområder
Ungarsk blåveis er en god rabattplante, som egner seg godt i bed og i fjellhagen. Den er også en god snittblomst i lave vaser. Den er en populær plante for bier og humler med sin tidlige blomstring.
Allergi- og giftfare
Ungarsk blåveis er en allergivennlig plante, og litteraturen viser ikke at det skaper helsemessige problemer å dyrke den. Men planten kan inneholde giftige stoffer i cellesafta som kan forårsake hud- og slimhinnereaksjoner.
Formering
Ungarsk blåveis kan formeres med deling sent om våren, eller med ferskt frø som spirer etter en kuldeperiode.
Sorter
Hepatica t. ‘Alba’, har hvite blomster. H. T. ‘Rosea’ har rosa blomster. H. T. ‘Buins Strai’, har blåfiolette blomster.