Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Såpeurt

Saponaria officinalis

Synonyme navn er vanlig såpeurt og Silene saponaria. Slektsnavnet Saponaria kommer latin sapo, som betyr såpe. Roten inneholder saponin, som kan utvinnes og brukes som såpe. Artsnavnet officinalis betyr som tilhører apoteket, og som viser til at stauden er en medisinplante, bl.a. med stoffer som er slimløsende og urindrivende. I Sverige heter planten såpnejlika, og det engelske navnet er soapwort.

Hjemsted/Opphav Vanlig såpeurt er viltvoksende i Europa og Asia. Den vokser vill på Østlandet. Siden arten sprer seg som ugras, er det kun kultivarer (navnesorter) med fylte blomster som er i handelen.

60-80 cm høy, bladfellende, putedannende staude som sprer seg raskt med underjordiske utløpere. Ugreinete stengler, spisst ovale blad og lys rosa eller røde blomster, etter sort. Nøysom og villig plante. Klimasone H5-7.

  • Saponaria officinalis (Såpeurt) Foto Eli Fremstad

  • Saponaria officinalis (Såpeurt) Foto Eli Fremstad..

  • Saponaria officinalis (Såpeurt) Foto Eli Fremstad....

Plantebeskrivelse

60 – 80 cm høy, putedannende, staude med ugreinete stengler og som sprer seg raskt ved hjelp av tykke, underjordiske utløpere. Motsatte, spisst ovale blad med tre parallelle nerver. Lys rosa, enkle, 3 cm brede blomster i toppstilte knipper fra juli til september. Blomstens beger er rørformet med fem kronblad. Blomsten har en behagelig duft. I dag dyrkes ofte kultivarer (navnesorter) med fylte hvite og røde blomster.

Vekstkrav og klimasone

Vanlig såpeurt er en nøysom og villig plante som trives best på de fleste veldrenerte jordarter en solrik vokseplass. Ingen gjødsling er nødvendig.

Saponaria officinalis tilrås plantet til klimasone H5-7, etter sort.

Bruksområder

Vanlig såpeurt er en staude som egner seg til villflor og i rabatter. Siden planten sprer seg villig, må den passes på slik at den ikke erobrer vokseplassen for naboplanter. Planteavstand: 25 cm. Oppstøtting kan bli nødvendig.

Allergifare

Saponaria er en allergivennlig slekt for pollenallergikere. I nyere tid finnes ikke rapporter om helseproblemer ved dyrking av såpeurt. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Såpeurt kan formeres med deling eller med frø. Kultivarer må deles, da de ikke setter frø.

Sorter

Saponaria officinalis ‘Alba Plena’ er en sort med hvite, fylte blomster.

Saponaria officinalis ‘Rubra Plena’ er en sort med røde, fylte blomster.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss