Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Våradonis

Adonis vernalis

Slektsnavnet Adonis viser til den vakre ynglingen Adonis, som ble elsket av Afrodite. Opprinnelsen er det fønikiske ordet Adon, som betyr Herren. Artsnavnet vernalis betyr vår, vårlignende. I Sverige kalles planten våradonis, men i England brukes flere navn som spring Adonis, pheasant's eye, spring pheasant's eye, yellow pheasant's eye og false hellebore.

Hjemsted/Opphav Våradonis er viltvoksende i Nord-Europa. Blant annet vokser den vill på Öland og Gotland.

Bladfellende, teppedannende staude med tykk, dyptgående rot, friskt grønne, svært flikete blad og en gul blomst i toppen av hvert skudd. Solplante for fjellhager. Klimasone H5.

Plantebeskrivelse

20 cm høy, bladfellende, teppedannende staude med tykke, svarte, dyptgående røtter. De friskt grønne bladene er svært flikete eller oppdelte. I toppen av hvert skudd, sitter en enslig, 5 cm bred, gul blomst. Blomstring i april-mai.

Vekstkrav og klimasone

Våradonis trives best i en godt drenert, kalkrik moldjord i full sol. De dyptgående røttene gjør at planten er ømfintlig for omplanting. Derfor bør den få stå i ro slik at den utvikler seg skikkelig.

Stauden tilrås plantet til klimasone H5.

Bruksområder

Våradonis er en god plante for solfylte fjellhager og skråninger. Men siden blomstrer så tidlig, kan det være smart å plante den sammen med andre stauder som blomstrer litt senere.

Allergi- og giftfare

Siden Adonis inneholder hjertestimulerende glykosider, kan den forårsake forgiftninger. Derfor bør den ikke plantes på steder hvor små barn leker. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Våradonis kan formeres med deling etter blomstring om våren, eller med frø, som må såes like etter frømodning.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss