Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Vingefrøstjerne

Thalictrum delavayi

Synonyme navn er sirfrøstjerne, fiolfrøstjerne og Thalictrum dipterocarpum. Slektsnavnet Thalictrum kommer trolig fra gresk thallein = blomstre, grønnes. Artsnavnet delavayi er etter en fransk, katolsk misjonaær og botaniker Pere Jean Marie Delavay (1834-1895), som virket i Kina. Noen engelske navn er Chinese Meadow Rue, Meadow Rue og Yunnan Meadow Rue.

Hjemsted/Opphav Thalictrum delavayi er viltvoksende i vestlige områder i Kina.

120-150 cm høy, bladfellende, staude med purpurfarga stengler, sterkt oppdelte blad og særegne, blåfiolette blomster i juli-august. Solitær- og rabattplante. Klimasone: H5-6.

  • Thalictrum delavayi (Vingefrøstjerne) Foto: emeraldplants.co.uk

Plantebeskrivelse

120-150 cm høy, bladfellende, staude med buskaktig vekst, tynne, purpurfargete stengler med doble, 3-finnete bland som sitter på lange bladstilker (ligner bregner).

Blåfiolette blomster i store, halvskjermformete klaser i juli-august. Blomsten, som mangler kronblad, har 4-5 rødlilla begerblad og tynne, hengende pollenbærere, som er like lange som begerbladene, med gule pollenknapper. Frukta er en spaltefrukt som består av små, nøtteaktige delfrukter.

Vekstkrav og klimasone

Vingefrøstjerne trives i en dyp, drenert, sur (pH 5,5-7), næringsrik, sandblanda moldjord i både sol og skygge. Akeleie bør omplantes med jevne mellomrom.

Thalictrum delavayi tilrås plantet til klimasone H5-6.

Bruksområder

Vingefrøstjerne er både en vakker solitærplante og en god rabattplante, også i sammenplantinger med busker og i villflor. Også en mye brukt snittplante.

Allergi- og giftfare

Rapporter om helseproblemer i forbindelse med hobbydyrking er ikke funnet, men planten kan virke hudirriterende. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Vingefrøstjerne formeres mest med frø.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss