Kransøye
Coreopsis verticillataEt synonymt navn er kransvakkerøye. Slektsnavnet Coreopsis kommer gresk koris, vegglus og opsis, utseende. Navnet sikter til frukta. Artsnavnet verticillata betyr kransstilt. I Sverige heter planten höströga og i England brukes blant annet navnet lanceleaf tickseed.
Bladfellende staude med buskaktig vekst, grunt rotsystem, sittende, flikete, smale blad og små, gule, stjerneformede blomster. God rabattstaude. Klimasone:H5-6.
Plantebeskrivelse
50 -60 cm høy, bladfellende staude med en buskaktig voksemåte. Stauden har et grunt, tettgreinet rotsystem, og som sprer seg med utløpere. Motsatte, sittende blad som er flikete, og flikene er trådsmale. Blomsterrik staude med små, gule, stjerneformede blomsterkorger med mørkere midte i august-september, som sitter i toppen av stenglene.
Vekstkrav og klimasone
Kransøye trives best i humusrik, godt drenert, men jevnt fuktig jord i sol og halvskygge. Planten bør skjæres ned om høsten like etter blomstring, slik at den rekker å danne nye skudd før vinteren, som beskyttelse mot uttørking om våren. Planten bør deles hvert tredje år, og da om våren.
Stauden tilrås plantet til klimasone H5-6.
Bruksområder
Kransøye er en god rabattplante, som også er brukt til hekk. Planteavstand: 40 cm. Stauden er også en bra snittblomst. Siden planten har et grunt rotsystem, kan vinterdekking være nødvendig.
Allergi- og giftfare
Rapporter om helseproblemer ved utendørs dyrking av Coreopsis er ikke kjent. Men stauden kan gi allergiartede plager når de brukes som snittblomster. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.
Formering
Coreopsis formeres med deling om våren, frø eller med basisstiklinger.