Blå kuletistel
Echinops bannaticusEt synonymt navn er Echinops banaticus. Slektsnavnet Echinops er av gresk echinos, piggsvin, og ops, utseende. Sikter til blomsterhodet. Artsnavnet bannaticus, fra Banat i Ungarn. I Sverige kalles planten blå bolltistel og i England brukes navnet globe thistle.
Høy, bladfellende, stivt opprett staude med grågrønne, lappete, taggete blad og mørkeblå blomsterkorger i kulerunde hoder i toppen av stenglene. Solitær- og rabattstaude som er god til tørking og snitt. Klimasone H6.
Plantebeskrivelse
100-150 cm høy, kraftig, opprettvoksende staude med dyptgående røtter. Grågrønne, lappete blad med gråfiltet underside og frynsete hår og skarpe tagger langs kantene. Bladspissene er forsynt med harde børster. Mørkeblå, enblomstrete, ca. 6 cm brede blomsterkorger i kulerunde hoder i toppen av stenglene. Blomstring: Juli-september.
Vekstkrav og klimasone
Echinops trives i nesten all slags jord, men den trives best på en solrik plass i en veldrenert jord, som er noe tørr og kalkrik (pH mellom 6 og 8). Planten kan stå på samme vokseplass i mange år uten omplanting. Både planting og deling kan gjøres både vår og høst.
Stauden tilrås plantet til klimasone H6.
Bruksområder
Kuletistel er både en god solitærstaude for en fuktig vokseplass og en god plante for en høy rabatt. Den egner seg også til villflor. Planteavstand: 50 cm. Stauden er også en god snittblomst og god til tørking.
Allergi- og giftfare
Rapporter om helseproblemer ved dyrking er ikke kjent.
Formering
Kuletistel formeres med deling, rotstiklinger eller med frø. Den sår seg selv. Men ved å fjerne avblomstrede blomsterstander kan dette hindres.
Sort
Echinops bannaticus ‘Taplow Blue’, en gammel og god sort.