Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Tuja (Vesttuja)

Thuja occidentalis

Navn og opprinnelse. Synonyme navn på planten er vanlig tuja og østamerikansk tuja. Slektsnavnet Thuja kommer fra gresk thyia, som er en betegnelse på en duftende harpiks, trolig hentet fra middelhavsplanten Tetraclinis articulata (syn. Thuja articulata). Artsnavnet occidentalis betyr fra occidenten, det vil si Vesten. I Sverige brukes navnet tuja, mens amerikanske navn på arten Thuja occidentalis er bl.a. American Arbovitae, Eastern Arbovitae, Eastern White Cedar, Northern White Cedar og White Cedar.

Hjemsted/Opphav Arten Thuja occidentalis er viltvoksende i den østlige delen av Nord-Amerika, der den blir et 20 m høyt, langsomtvoksende, tre som kan bli over 400 år

Lave og middels høye, alltidgrønne nåletrer med ulik fasong etter sort. Friskt grønt bar med duftkjertler, lysere underside og eggformete kongler. Allergivennlig og nøysom plante. Klimasone: H4-6, alt etter sort.

  • Thuja occidentalis 'Brabant' Vesttuja 'Brabant'

  • Thuja occidentalis 'Smaragd' Vesttuja 'Smaragd'

  • Thuja occidentalis 'Fastigiata' Vesttuja 'Fastigiata'

  • Thuja occidentalis 'Tiny Tim' Vesttuja 'Tiny Tim'

  • Vesttuja 'Holmstrup' (Thuja occ. 'Holmstrup')

  • Vesttuja, krypsolknapp, spansk margeritt og begonia

  • Vesttuja, Spansk margeritt, krypsolknapp og begonia

Plantebeskrivelse

Arten blir 10-15 m høy. Lave og middels høye, alltidgrønne nåletrer med ulik fasong etter sort. Friskt, lysegrønt bar med duftkjertler, og lysere underside. Hos flere sorter får baret et bronsjefarge om vinteren. Skjellformete nåler med flateblader og kantblader. Nålenes flateblader berører hverandre, mens kantbladene er atskilt, og har en topp som er tiltrykt flatebladet. Flatebladene har en opphøyd, godt synlig oljekjertel på oversida, noe som gir planten en karakteristisk lukt ved gnidning. Danskene sier planten lukter eplegrøt med kryddernellik. Eggformete kongler, 0,5-1,5 cm lange, noe åpne med tynne skjell. Frøene har vinger.

Vekstkrav og klimasone

Vesttuja er nøysomme planter som trives i nesten all slags jord som er litt sur, drenert og har evne til å holde jevn fuktighet. Tuja utvikles best på en lys vokseplass. I skygge blir den noe glissen, og den blir i verste fall helt snau på den siden som står tett inntil andre planter. Jorda rundt en tuja kan med fordel dekkes med bark eller annet organisk som holder på fuktighet og hindrer frost. Klimasone H4-6 etter sort.

Bruksområder

Tuja brukes både som frittstående, til frie og klipte hekker eller i grupper av alltidgrønne planter. Tuja bør holdes innenfor bomiljø og grøntanlegg der det fremmedartede preget kommer til sin rett. Tuja vil ofte virke malplassert ute i norsk natur.

Allergifare

Thuja forårsaker ingen allergier. Men plantesaften er giftig og kan virke irriterende på hud og slimhinner. Men risikoen for skader ved vår bruk at tuja i grøntanlegg er mikroskopisk. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Thuja tåler godt beskjæring. Men de fleste sortene som dyrkes får sine naturlige former uten skjæring. Hekker må imidlertid beskjæres årlig.

Formering

Tuja formeres vegetativt med skuddstiklinger (mest basisstiklinger).

Sorter

Tuja ‘Brabant’ (Thuja occidentalis ‘Brabant’) Nederlandsk sort.

8-10 m høyt, alltidgrønt nåletre med en bred søyleform med litt grov, «løs» vekst.

Lyst grønt bar med skjellforma, motstående nåler, og som får en bronsjefarge om vinteren. Baret har en karakteristisk lukt (ved gnidning). Brukes både som frittstående eller i grupper av alltidgrønne. Planteavstand i gruppe: 1,5-4 m. Men aller mest brukes treet til frie og klipte hekker. Sorten tilrås plantet til klimasone H5 i innlandet og H6 ved kysten.

Kuletuja ‘Danica’ (Thuja occidentalis ‘Danica’) Dansk sort

0,5-1 m høyt, alltidgrønt nåletre med kompakt halvkuleform, da den oftest vokser mer i bredden enn i høyden. Baret med en matt grønn overside og lyst grønn underside. Baret blir litt bronsefarget om vinteren. Baret har en karakteristisk lukt (ved gnidning). Brukes på gravsteder, i forhager, fjellhager og i grupper av alltidgrønne planter. Planteavstand i gruppe: 0,5-1 m. Sorten tilrås plantet til klimasone H4 i innlandet og H5 langs kysten.

Søyletuja ‘Fastigiata’ (Thuja occidentalis ‘Fastigiata’)

6-10 m høyt, alltidgrønt nåletre med en bred søyleform og tettsittende skudd.

Skjellforma, motstående nåler med grønn overside og lysegrønn underside. Bladene får en bronsjefarge om vinteren, for å bedre overvintringen. Baret har en opphøyd, godt synlig oljekjertel på oversida, noe som gir planten en karakteristisk lukt (ved gnidning). Brukes både som frittstående og i grupper av alltidgrønne. Planteavstand i gruppe: 1,5-4 m. Planten er også mye brukt i trerekker og til frie hekker. Sorten tilrås plantet til klimasone H5 i innlandet og H6 ved kysten.

Kuletuja ‘Globosa’ (Thuja occidentalis ‘Globosa’)

1-1,5 m høyt, alltidgrønt nåletre med kuleform, og bar med grønn overside og lyst grønn underside. Baret blir litt bronsefarget om vinteren. Skjellforma, motstående nåler. Baret har en oljekjertel som gir en karakteristisk lukt (ved gnidning). Brukes på gravsteder, i forhager, fjellhager og i grupper av alltidgrønne planter. Planteavstand i gruppe: 0,5-1 m. Sorten tilrås plantet til klimasone H4 i innlandet og H5 langs kysten.

Kjegletuja ‘Holmstrup’ (Thuja occidentalis ‘Holmstrup’) Dansk sort

3-5 m høyt, alltidgrønt nåletre med en bred, regelmessig kjegleform, og med tettsittende skudd og karakteristiske, avrundete smågreiner ut til siden.

Skjellforma, motstående nåler med grønn overside og lysegrønn underside. Hos de tettstilte bladene berører flatebladene hverandre. Kantbladene er atskilt og har en topp som er tiltrykt flatebladet. Bladene får en bronsjefarge om vinteren, for å bedre overvintringen. Flatebladene har en opphøyd, godt synlig oljekjertel på oversida, noe som gir planten en karakteristisk lukt (ved gnidning). Eggformete kongler, 0,5-1,5 cm lange, noe åpne med tynne skjell. Brukes både som frittstående eller i grupper av alltidgrønne. Planteavstand i gruppe: 1,5-4 m. Planten er også mye brukt i trerekker og til frie hekker. Sorten tilrås plantet til klimasone H5 i innlandet og H6 ved kysten.

Søyletuja ‘Smaragd’ (Thuja occidentalis ‘Smaragd’) Dansk sort.

6-8 m høyt, alltidgrønt nåletre med en bred, tett søyleform med en tydelig topp.

Blankt, glinsende grønt bar både sommer og vinter. Skjellforma, motstående nåler. Baret har en oljekjertel på oversida, noe som gir planten en karakteristisk lukt (ved gnidning). Danskene sier planten lukter eplegrøt med kryddernellik. Eggformete kongler.

Sorten brukes både som frittstående eller i grupper av alltidgrønne. Planteavstand i gruppe: 2-4 m. I tillegg brukes den mye til frie hekker. Sorten tilrås plantet til klimasone H5.

Gul tuja ‘Sunkist’ (Thuja occidentalis ‘Sunkist’). Nederlandsk sort

2-3 m høyt, alltidgrønt nåletre med en bred, tett kjegleform og gul barfarge.

Skjellforma, motstående nåler. Nålene har en opphøyd, godt synlig oljekjertel på oversida, noe som gir planten en karakteristisk lukt (ved gnidning). Danskene sier planten lukter eplegrøt med kryddernellik. Eggformete kongler. brukes både som frittstående eller i grupper av alltidgrønne. Planteavstand i gruppe: 2-4 m. Den kan være en god kontrastplante blant andre alltidgrønne planter. Sorten tilrås plantet til klimasone H5.

Kuletuja ‘Tiny Tim’ (Thuja occidentalis ‘Tiny Tim’) Kanadisk sort

0,2-0,4 m høyt, alltidgrønt dvergnåletre med kompakt kuleform med friskt grønt, smått bar. Planten blir etter hvert litt bredere. Skjellforma, motstående nåler. Bladenes flatebladene berører hverandre. Kantbladene er atskilt og har en topp som er tiltrykt flatebladet. Flatebladene har en opphøyd, godt synlig oljekjertel på oversida, noe som gir planten en karakteristisk lukt (ved gnidning). Danskene sier planten lukter eplegrøt med kryddernellik. Eggformete kongler. brukes på gravsteder, i forhager, fjellhager og i grupper av alltidgrønne planter. Planteavstand i gruppe: 0,5-1 m. Sorten tilrås plantet til klimasone H4 i innlandet og H5 langs kysten.

Kuletuja ‘Woodwardii’ (Thuja occidentalis ‘Woodwardii’) Nordamerikansk sort.

1-2 m høyt, alltidgrønt, opprett nåletre med kompakt kuleform og regelmessige, tette greiner. Friskt mørkegrønt, bar, som beholder grønnfargen hele året. Planten blir etter hvert litt bredere. Skjellforma, motstående nåler. Bladenes flatebladene berører hverandre. Kantbladene er atskilt og har en topp som er tiltrykt flatebladet. Flatebladene har en opphøyd, godt synlig oljekjertel på oversida, noe som gir planten en karakteristisk lukt (ved gnidning). Danskene sier planten lukter eplegrøt med kryddernellik. Brukes i forhager, fjellhager, ved inngansparti og i grupper av alltidgrønne planter. Planteavstand i gruppe: 2-3 m. Sorten tilrås plantet til klimasone H4 i innlandet og H5 langs kysten.