Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Aksnøkketunge

Ligularia przewalskii

Slektsnavnet Ligularia, som stammer fra den franske botanikeren A.H.G. de Cassini (1781-1832), kommer av latin lingua, som betyr liten tunge, etter de tungeforma randkronene i blomsten. Navnet przewalskii er etter den russiske forskeren Nikolaj Przewalskij (1839-88), som foretok ekspedisjoner i Sentral- og Øst-Asia. I Sverige kalles planten spirstånds.

Hjemsted/Opphav Aksnøkketunge hører naturlig heime i Nord-Kina.

120-150 cm høy, bladfellende, kraftigvoksende, opprett staude med store, håndflikede blad og gule blomsterkorger i en smal søyleforma blomsterstand. Rabattstaude. Klimasone H7-8.

  • Aksnøkketunge (Ligularia przewalskii )

  • Aksnøkketunge (Ligularia przewalskii)

Plantebeskrivelse

120-150 cm høy, bladfellende, kraftigvoksende, opprett staude som sprer seg med utløpere. Purpurrød stengel og kraftige, dypt håndflikede blad. Gule blomsterkorger på høye, smale nesten svarte blomsterstengler, i juli-august. Frukta er ei nøtt.

Vekstkrav og klimasone

Aksnøkketunge trives best i en veldrenert, men jevnt fuktig, næringsrik moldjord, gjerne med noe leir, i sol og halvskygge. På en skyggefull plass får plantene store fine blad, men mindre antall blomster. En årlig gjødsling øker blomstermengden. Planten bør få stå lenge i ro på vokseplassen uten omplanting. Stauden lever lenge.

Stauden tilrås plantet til klimasone H7-8.

Bruksområder

Aksnøkketunge er en godt egnet plante for store rabatter og som en solitær (frittstående) plante. Planteavstand: 100 cm. Siden stauden liker fuktig, men ikke våt jord, er en plassering ved kanten av en dam eller grøft, en ideell plass.

 Allergifare

Rapporter om helseproblemer ved dyrking av Ligularia-arter utendørs, er ikke kjent. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Aksnøkketunge formeres med deling eller basisstiklinger.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss