Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Akssøyleblom

Liatris spicata

Slektsnavnet Liatris er et navn med ukjent opprinnelse. Artsnavnet spicata betyr med aks. I Sverige heter planten rosenstav, og i England brukes navnene gay feathers og button snake-root.

Hjemsted/Opphav Arten akssøyleblom er viltvoksende i østre deler av Nord-Amerika. Kom til Europa i første halvdel av 1700-tallet. I dag selges flere kultivarer (navnesorter).

Bladfellende staude som sprer seg med en underjordisk jordstengel. Stive stengler med smale, læraktige blad. Rødlilla eller hvite blomster i søyleformede aks. Rabatt- og snittplante. Klimasone: H5.

  • Akssøyleblom (Liatris spicata)

  • Akssøyleblom (Liatris spicata)

  • Akssøyleblom (Liatris spicata)

Plantebeskrivelse

40-90 cm høy, bladfellende staude som sprer seg med en underjordisk jordstengel. Smale, nesten læraktige blad som sitter tett oppetter stengelen. I toppen av de kraftige, opprette stenglene sitter små rødlilla eller hvite blomsterkorger (etter sort) i, tette søyleforma aks. Blomstringen, som starter i toppen av akset, skjer i juli-september. Nøttefrukt.

Vekstkrav og klimasone

Akssøyleblom trives best i en veldrenert, mold- og sandblandet, næringsrik jord, på en solåpen plass. Men planten kan vokse bra også på fuktige steder, dersom jorda er godt drenert. Årlig gjødsling anbefales. Den bør deles hvert fjerde år. Deling bør skje om våren.

Stauden tilrås plantet til klimasone H5.

Bruksområder

Akssøyleblom er en god rabattplante. Planteavstand: 30 cm. Stauden er også en vakker snittblomst, som plukkes når bare ca. 5 cm av toppen er utsprunget. Populær plante hos bier og humler.

Allergi- og giftfare

Korgplanter kan forårsake overfølsomhetsreaksjoner hos noen astmatikere ved nærkontakt med plantene. Korgplanter kan noen ganger forårsake allergiske reaksjoner hos en del burotallergikere, men mest fra snittblomster. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Akssøyleblom formeres med deling av røttene. Den rene arten formeres med frø.

Sorter 

Sort Høyde Blomster Blm. måned Klimasone
Floristan Weiss’ 90 Hvite.. Juli-september. H5
Kobold’ 40 Fiolette. Juli-september. H5

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss