Alantrot
Inula heleniumSynonyme navn er legealant og rotalant. Slektsnavnet Inula er av gresk helenion, kjerr eller helene, flettet korg, noe somsikter til blomstens form, men betydnigene er diffuse. Artsnavnet helenium, som ble gitt planten av Carl von Linné, skal visstnok referere til Helen av Troja, og legenden sier at planten vokser på steder der hennes tårer falt da hun ble bortført til Paris. I Sverige brukes navn som Ålandsrot og Alant, mens noen engelske navn er elecampane, Alant, scabwort og horseheal.
100-150 cm høy, opprett, kraftig, bladfellende staude med jordstengler, mørkegrønne, hjerteformete blad og gule korgblomster, fra juli til september. Rabattstaude. Klimasone H6.
Plantebeskrivelse
100-150 cm høy, bladfellende, opprett, kraftig staude med en tykk, pæteformet jordstengel med en aromatisk duft og litt dunhårete, furete stengler som er greinet øverst. Store, sagtannete, eggformete blad med lange stilker, en ru overside og en filthåret underside. De øvre bladene er sittende med en stengelomfattende grunn.
Mørkegule, 5-8 cm brede korgblomster med et korgdekke av tallrike, taklagte blad. Hver blomsterkorg består av tvekjønnete skivekroner og lange, hunnlige randkroner med en 3-kantet spiss. Blomstring: juli-september. Frukta er en nøtt med en hårfnokk.
Vekstkrav og klimasone
Alantrot er en lettdyrket og fordringsløs plante som trives best i en veldrenert, næringsrik, ganske tørr, kalkholdig, porøs jord, i sol og halvskygge. Stauden bør deles en gang iblant, vår eller høst. Planten bør skjæres ned om våren.
Inula helenium tilrås plantet til klimasone H6.
Bruksområder
Alantrot er en god rabattplante og som er en holdbar snittblomst. Planten tiltrekker seg bier, humler og sommerfugler.
Allergi- og giftfare
Rapporter om helseproblemer i forbindelse med dyrking av Inula er ikke kjent. Men alle arter i Inula-slekten inneholder giftstoffer som kan gi allergiske reaksjoner. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.
Formering
Alantrot formeres med frø eller med deling.