Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Alpeaster

Aster alpinus

Slektsnavnet Aser kommer av gresk aster, som betyr stjerne, og som sikter til blomsten. Artsnavnet alpinus forteller at den er en alpevekst. I Sverige kalles planten alpaster og i England brukes navnet alpine aster.

Hjemsted/Opphav Alpeaster er viltvoksende i europeiske alper, asiatiske fjelltrakter, Sibir og vest i Nord-Amerika. Den vokser helt opp til 3000 meters høyde.

Lav, bladfellende, tuedannende staude med små, lansettformete blad og kraftige stengler med blomster i blåfiolette, rosa eller hvite blomster, alt etter sort. God i fjellhagen, rabatten og til snitt. Klimasone H7.

  • Aster alpinus 'Happy End', (Alpeaster 'Happy End')

Plantebeskrivelse

20-30 cm høy, bladfellende, tettgreina, staude som danner en bladrosett ved bakken. Små, lansettformede, grønne blad som danner tette tuer. Ganske kraftige, hårete stengler, og på hver av dem sitter en blomsterkorg. Blåfiolette, rosa eller hvite blomster, avhengig av sort. Blomstene består av kantkroner og midtkroner, som kan ha ulik farge. Blomstring i mai-juni.

Vekstkrav og klimasone

Alpeaster trives best i en veldrenert, men jevnt fuktig, næringsrik, kalkholdig, sandholdig moldjord på en solrik plass, men halvskygge går bra. En årlig gjødsling øker blomstermengden. Planten kan råtne i våte vintre. Er det ønske om å dele planten, bør dette gjøres om våren. Visne blomster bør klippes av etter hvert. Planten eldes raskt, og bør derfor plantes om med noen års mellomrom.

Stauden tilrås plantet til klimasone H7.

Bruksområder

Alpeaster er en godt egnet plante for rabatten og fjellhagen. Planteavstand: 30 cm.

Blomstene er holdbare som snitt i en vase.

 Allergifare

Rapporter om plager i forbindelse med hobbydyrking av Aster-slekta som prydplanter, er ikke påtruffet. Men dersom aster brukes som snittblomster, oppgir ca. 15 % av intervjuede pasienter med luftveisproblemer, at de får mer eller mindre kraftige symptomer av duften. Noen aster har stor pollenproduksjon, og kan særlig innendørs volde problemer for burotallergikere. Betydelig mindre pollen spres fra sorter med fylte blomster. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Alpeaster formeres med frø, deling eller topp- eller basisstiklinger.

Noen gode sorter av alpeasters

Sort Høyde, cm Blomsterfarge Blomstring , måned Klimasone
‘Abendschein’ 25 Lys rosa. Mai-juni. H7
‘Albus’ 30 Hvit. Mai-juni. H7
Dunkle Schöne’ 30 Mørk fiolett. Mai-juni. H7
Goliath’ 25 Mørkeblå. Mai-juni. H7
Happy End’  25 Rosa. Mai-juni. H7
Sabine’ 20 Blåfiolett. Mai-juni. H7