Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Alpeasters ‘Dunkle Schöne’

Aster alpinus ‘Dunkle Schöne’

Et synonymt navn er alpeaster. Slektsnavnet Aser kommer av gresk aster, som betyr stjerne, og som sikter til blomsten. Artsnavnet alpinus forteller at den er en alpevekst. I Sverige kalles planten alpaster og i England brukes navnet alpine aster.

Hjemsted/Opphav Alpeasters er viltvoksende i europeiske alper, asiatiske fjelltrakter, Sibir og vest i Nord-Amerika. Den vokser helt opp til 3000 meters høyde.

30 cm høy, tuedannende staude med små, lansettformete, alltidgrønne blad og kraftige stengler med mørkee fiolette korgblomster. God i fjellhagen, rabatten og til snitt. Klimasone H7.

  • Aster alpinus ‘Dunkle Schöne’ (Alpeasters 'Dunkle Schöne') Foto: awesomeblossomplants.com

Beskrivelse av arten alpeasters (Aster alpinus)

20-30 cm høy, tettgreina, staude som danner en bladrosett ved bakken. Små, lansettformede, alltidgrønne blad som danner tette tuer. Stauden har relativt kraftige, hårete og lange stengler, og på hver av dem sitter en enkelt blomsterkorg.

Blomster i blåfiolette, rosa eller hvite fargenyanser, men alltid med en gul midte. Blomsten består av kantkroner og midtkroner, som kan ha ulik farge. Blomstring i mai-juni.

Sortsbeskrivelse

Aster alpinus ‘Dunkle Schöne’ er en 30 cm høy, tuedannende staude med en bladrosett ved bakken og mørke fiolette blomster med gult senter, i mai-juni. Det sitter kun en blomst på hver av de lange stilkene.

Vekstkrav og klimasone

Alpeasters trives best i en veldrenert, men jevnt fuktig, næringsrik, kalkholdig, sandholdig moldjord på en solrik plass, men halvskygge går bra. En årlig gjødsling øker blomstermengden. Planten kan råtne i våte vintre. Er det ønske om å dele planten, bør dette gjøres om våren. Visne blomster bør klippes av etter hvert. Planten eldes raskt, og bør derfor plantes om med noen års mellomrom.

Stauden tilrås plantet til klimasone H7.

Bruksområder

Alpeasters er en godt egnet plante for rabatten og fjellhagen. Planteavstand: 30 cm.

Blomstene er holdbare som avskårne i en vase.

 Allergifare

Rapporter om plager i forbindelse med hobbydyrking av Aster-slekta som prydplanter, er ikke påtruffet. Men dersom Aster brukes som snittblomster, oppgir ca. 15 % av intervjuede pasienter med luftveisproblemer, at de får mer eller mindre kraftige symptomer av duften. Noen Aster har stor pollenproduksjon, og kan særlig innendørs volde problemer for burotallergikere. Betydelig mindre pollen spres fra sorter med fylte blomster. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Alpeasters formeres med frø eller ved deling.

 

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss