Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Edelveiss

Leontopodium nivale alpinum

Slektsnavnet Leontopodium kommer av gresk leon, løve og podion, fot (blomstens form). Artsnavnet alpinum betyr som vokser i Alpene. Edelweiss er et tysk navn på planten fra 1700-tallet. Samme navn gjelder både i Sverige, England og Tyskland.

Hjemsted/Opphav Edelweiss har sin opprinnelse fra fjelltrakter i Sentral- og Sør-Europa.

Lav, bladfellende, tuedannende staude med avlange, hårete sølvhvite blad og gulhvite, grålodne blomsterkorger i toppen av stenglene. Fjellhageplante. Klimasone: H8.

  • Alpeedelweiss (Leontopodium alpinum)

  • Alpeedelweiss (Leontopodium alpinum)

  • SAMSUNG CSC

Plantebeskrivelse

15-25 cm høy, bladfellende, tuedannende staude med avlange, filthårete, sølvfargete blad. I toppen av stenglene sitter mange små, gulhvite blomsterkorger, som er omgitt a kronbladlignende, tykke, hvite, grålodne høyblad. Samlet danner de en uregelmessig stjerneform. Blomstring fra juli til september.

Vekstkrav og klimasone

Alpedelweiss trives best på en solåpen plass i en veldrenert, sandholdig, mager, kalkrik jord. Planten liker ikke fuktige forhold om vinteren. Ingen omplanting.

Stauden tilrås plantet til klimasone H8.

Bruksområder

Alpeedelweiss er en typisk fjellhageplante. Planteavstand: 25 cm.

Allergi- og giftfare

Leontopodium er en allergivennlig slekt for allergikere. Opplysninger om helseproblemer i forbindelse med dyrking er ikke kjent. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Alpeedelweiss formeres med deling tidlig om våren, stiklinger eller med frø.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss