Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Ryllik ‘Kelwayi’

Achillea millefolium ‘Kelwayi’

Synonyme navn er vanlig ryllik ‘Kelwayi’ og bakkeryllikm 'Kelwayi'. Slektsnavnet Achillea kommer fra Achilles, sagnguden i gresk mytologi, som var helten fra de trojanske kriger, som var nesten usårlig, bortsett fra den berømte akilleshælen. Sagnet sier at han brukte planten til å stoppe blødninger og helbrede sårene til soldatene sine. Artsnavnet millefolium kommer av lat. mille=tusen, og folium=blader. Navnet ryllik, kommer av lavtysk roleke, liten rull, som igjen sikter til de sammenrullete bladene, før de springer ut. I Sverige kalles planten röllika, mens engelske navn er yarrow og milfoil.

Hjemsted/Opphav Ryllik hører naturlig heime i Europa og Lille-Asia til Iran. Den er viltvoksende i hele Norge til og med på Svalbard. Flere navnesorter med hvite, rosa og røde blomster finnes i handelen.

60 cm høy, bladfellende, duftende staude med grunn jordstengel, friskt grønne, flikete blad og mørke, karminrøde blomster i halvskjermer, i toppen av stenglene. God rabatt- og snittplante. Klimasone H8.

  • Achillea millefolium ‘Kelwayi’ (Bakkeryllik 'Kelwayi') Foto: bluetenblatt.de

Beskrivelse av arten Achillea millefolium

40 -60 cm høye, bladfellende stauder med gruntliggende jordstengler som sprer seg utover og stengler med myke, friske grønne, fint oppdelte, litt hårete blad med en aromatisk duft.

Opprette, 30-60 cm høye blomsterstengler med 7-8 cm brede, blomsterkorger i hvite, røde, rosa og gule fargenyanser, som er samlet i flate halvskjermer, i juli-august. Blomsten har av korgdekkblad i flere rekker, få, tungeformete, hunnkjønnete, fruktbare kantkroner og rørformete, tvekjønnete midtkroner. Små, sammentrykte nøttefrukter uten fnokk (spredningsredskap).

Sortsbeskrivelse

Achillea millefolium ‘Kelwayi’ er en 50-60 cm høy ryllik med lave stengler, aromatisk duft, fint oppdelte, hårete blad og mørke karminrøde korgblomster i toppen av stenglene. Blomstring: juli-august.

Vekstkrav og klimasone

Ryllik trives best i sandrik, veldrenert, mager, ganske tørr moldjord, i full sol. Litt gjødsel øker blomstringen.

Stauden tilrås plantet til klimasone H8.

Bruksområder

Ryllik egner seg godt i rabatter, fjellhager, skråninger og til villflor. Planteavstand: 30-40 cm. Den er også en svært holdbar snittblomst (7-10 dager). Kan også tørkes. Den plukkes i full blomst. Den beholder fargen bra.

Allergi- og giftfare

Ryllik kan forårsake hudproblemer ved uforsiktig omgang. Ved nærkontakt med blomstene kan pollenallergiske symptomer utløses. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Ryllik formeres med deling eller med grønnstiklinger, som tas av de nye skuddene om våren.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss