Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Bergaster

Aster amellus

Slektsnavnet Aser kommer av gresk aster, som betyr stjerne, og som sikter til blomsten. Artsnavnet amellus er et navn som Vigilius en asterlignende plante, som voksete ved elva Mantua i Italia. I Sverige kalles planten brittsommaraster og i England brukes navnet italian aster.

Hjemsted/Opphav Bergaster har sin opprinnelse i Europa, Sibir og Orienten.

Bladfellende, opprett, tettgreina staude med lansettformete, butte blad og stengler med blomster med blå eller rosa kantkroner og gul midtskive, etter sort. Høstblomstrende rabatt- og snittblomst. Klimasone H5-7.

  • Aster amellus (Bergaster)

Plantebeskrivelse

40-70 cm høy, bladfellende, opprett, tettgreina, staude. Hårete, lansettforma blad som har en butt ende. Rikt forgreina stengler med store blomsterkorger med blå eller rosa kantkroner, i ulike nyanser og en gul midtskive. Blomstring i august-september, avhengig av sort.

Vekstkrav og klimasone

Bergaster trives best i en veldrenert, men jevnt fuktig, næringsrik, sandholdig moldjord på en solrik plass, men halvskygge går bra. En årlig gjødsling øker blomstermengden. Planten kan råtne i våte vintre. Er det ønske om å dele planten, bør dette gjøres om våren. Visne blomster bør klippes av etter hvert. Planten kan stå i mange år uten omplanting.

Stauden tilrås plantet til klimasone H5-7, alt etter sort.

Bruksområder

Bergaster er en godt egnet plante for rabatter. Planteavstand: 40 cm. Blomstene er holdbare som snitt i en vase.

Allergifare

Rapporter om plager i forbindelse med hobbydyrking av Aster-slekta som prydplanter, er ikke påtruffet. Men dersom Aster brukes som snittblomster, oppgir ca. 15 % av intervjuede pasienter med luftveisproblemer, at de får mer eller mindre kraftige symptomer av duften. Noen Aster har stor pollenproduksjon, og kan særlig innendørs volde problemer for burotallergikere. Betydelig mindre pollen spres fra sorter med fylte blomster. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Bergaster formeres med frø, deling eller topp- eller basisstiklinger.

Noen gode sorter av bergaster

Sort Høyde, cm Blomsterfarge Blomstring , måned Klimasone
‘King George’ 60 Mørk blålilla. August-september H6
‘Lady Hindlip’ 60 Dyp rosa. August-oktober H6
Rudolph Goethe’ 60 Blå. August-oktober H6-7
‘Veilchenkönigin’ 50 Mørk fiolett. August-oktober H6-7