Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Bergasters ‘Rudolf Goethe’

Aster amellus ‘Rudolf Goethe’

Slektsnavnet Aster kommer av gresk aster, som betyr stjerne, og som sikter til blomsten. Artsnavnet amellus er et navn som Vigilius en asterlignende plante, som vokste ved elva Mantua i Italia. I Sverige kalles planten brittsommaraster og i England brukes navnet italian aster.

Hjemsted/Opphav Bergaster har sin opprinnelse i Europa, Sibir og Orienten. Vi vet at den ble dyrket i Trondheim alt på 1700-tallet. I dag er ikke arten i salg hos oss, men en rekke navnesorter som er foredlet fram.

50-60 cm høy, bladfellende, opprett, tettgreina staude med lansettforma, butte blad og godt forgreina stengler. Blomster med blå kantkroner og en gul midtskive. Høstblomstrende rabatt- og snittblomst. Klimasone H6.

  • Aster amellus ‘Rudolf Goethe’ (Bergasters ‘Rudolf Goethe') Foto: chilternseeds.co.uk

Beskrivelse av arten Aster amellus

40-70 cm høye, bladfellende, opprette, godt forgreina, stauder med hårete, lansettforma blad som har en butt ende.

Bergasters er svært blomsterrik med store blomsterkorger med hvite, blå eller rosa kantkroner og en gul midtskive. Blomstring i august-oktober, avhengig av sort. Viktig høstblomstrende staude hos oss.

Sortsbeskrivelse

Aster amellus ‘Rudolf Goethe’ er en 50-60 cm høy, bladfellende, opprett, forgreina staude med avlange blad og korgblomster med blå kantkroner og en gul midtskive. Blomstring: august-oktober.

Vekstkrav og klimasone

Bergaster trives best i en veldrenert, men jevnt fuktig, næringsrik, godt kalkholdig, sandholdig moldjord på en solrik plass, men halvskygge går bra. En årlig gjødsling øker blomstermengden. Planten kan råtne i våte vintre. Deling av planten bør skje om våren. Visne blomster bør klippes av etter hvert. Planten kan stå i mange år uten omplanting.

Stauden tilrås plantet til klimasone H6.

Bruksområder

Bergaster er en god rabattplante. Planteavstand: 40 cm. I tillegg er stauden en god snittblomst.

 Allergifare

Rapporter om plager i forbindelse med hobbydyrking av Aster-slekta som prydplanter, er ikke påtruffet. Men dersom Aster brukes som snittblomster, oppgir ca. 15 % av intervjuede pasienter med luftveisproblemer, at de får mer eller mindre kraftige symptomer av duften. Noen Aster har stor pollenproduksjon, og kan særlig innendørs volde problemer for burotallergikere. Betydelig mindre pollen spres fra sorter med fylte blomster. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Bergaster formeres med deling eller stiklinger om våren.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss