Bitterasters ‘Nanus’
Galatella sedifolia ‘Nanus’Tidligere navn er Aster sedifolius ‘Nanus’ og Aster acris ‘Nanus’. «Basert på en kombinasjon av morfologiske studier og DNA-analyser, ble den "gamle" slekta Aster revidert på 1990-tallet. Undersøkelsene viste at mange arter man tidligere trodde var nær beslektet, ikke er det. For eksempel er nordamerikanske asters lite beslektet med europeiske og asiatiske asters» (Info fra NIBIO.no). Det tidligere slektsnavnet Aster kommer av gresk aster, som betyr stjerne, og som sikter til blomsten. Artsnavnet sedifolius betyr blad som Sedum (bergknapp). I Sverige heter planten prickaster, mens engelske navn er Rhone Aster og Sedum-leaved Galatella.
25-30 cm høy, bladfellende staude med en busket, kuleformet vekst, greinete stengler, små, langstrakte blad og blåfiolette blomsterkorger med en gul midtskive. Rabattstaude. Klimasone H7.
Plantebeskrivelse
25-30 cm høy, bladfellende staude med en buskaktig, tett kuleformet vekst. De sterkt greinete stenglene er tett besatt med blad som er linjeforma og smalere mot begge ender.
Lyse fiolette, små, spinkle blomsterkorger som sitter halvskjermer, har en gul midtskive. Blomstring i august – oktober. Svært blomsterrik.
Vekstkrav og klimasone
Bitterasters trives best i en jevnt fuktig, men veldrenert’ næringsrik, sandholdig moldjord på en solrik plass. Planten er lett å dyrke. En årlig gjødsling øker blomstermengden, men for mye nitrogengjødsel vil øke faren for meldugg.
Planten bør deles annet hvert eller hvert tredje år, og deling bør skje om våren. Ny planting bør ikke skje på samme sted som planten har vokst. Det vil øke faren for såkalt jordtretthet, som gir dårligere vekst.
Stauden tilrås plantet til klimasone H7.
Bruksområder
Bitterasters er en god rabattplante. Planteavstand: 40 cm.
Allergifare
Rapporter om plager i forbindelse med hobbydyrking av Aster-slekta som prydplanter, er ikke påtruffet. Men dersom Aster brukes som snittblomster, oppgir ca. 15 % av intervjuede pasienter med luftveisproblemer, at de får mer eller mindre kraftige symptomer av duften. Noen Aster har stor pollenproduksjon, og kan særlig innendørs volde problemer for burotallergikere. Betydelig mindre pollen spres fra sorter med fylte blomster. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.
Formering
Bitterasters formeres med deling om våren eller med stiklinger vår eller høst.