Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Gjerdesolhatt ‘Goldquelle’

Rudbeckia laciniata ‘Goldquelle’

Synonyme navn er «Kyss meg over gjerdet» og Rudbeckia laciniata ‘Golden Glow’. Slektsnavnet Rudbeckia er etter Olof Rudbeck, både d.e., som grunnla Uppsala botaniske hage (død 1702), og d.y. som var botaniker m.m. (død 1740). Artsnavnet laciniata betyr flikete, frynsete (bladene). I Sverige kalles planten höstrudbeckia, mens i England blir den kalt cutleaf coneflower.

Hjemsted/Opphav Gjerdesolhatt har sin opprinnelse fra Nord-Amerika. Arten dyrkes svært sjelden i dag, men flere navnesorter dyrkes. Alle disse er hybrider (krysninger).

80-100 cm høy, bladfellende, opprett, godt forgreinet staude med stive stengler, sterkt oppdelte blad og gule, fylte korgblomster. Rabatt- og solitærstaude. Klimasone H6.

  • Rudbeckia laciniata 'Goldquelle' (Gjerdesolhatt 'Goldquelle') Foto: ballyrobertgardens.com

Beskrivelse av arten Rudbeckia laciniata

150-200 cm høy, bladfellende, opprett, greinete staude med stive stengler. All tilvekst i planten skjer fra rotklumpens ytterkanter, noe som fører til at planten blir glissen i midten med årene. Skruestilte, 3-7-delte blad med flikete delblad.

Gule, stilkete korgblomster, som sitter i toppen av stenglene, er opptil 10 cm brede, med en gulgrønn, opphøyd midtskive og gule kantkroner, som bøyer bakover med alderen. Blomstring i august-september. Små nøtteaktige frukter.

Sortsbeskrivelse

Rudbeckia laciniata ‘Goldquelle’ er en 80-100 cm høy staude med opprette, stive, greinete stengler, dypt flikete blad og gule, fylte korgblomster i juli-august.

Vekstkrav og klimasone

Gjerdesolhatt trives best i en veldrenert, jevnt fuktig, sandblandet, næringsrik, moldrik jord, på en solrik og noe vindskjermet plass. Vatning anbefales i tørkeperioder. Våren er den beste tiden for omplanting, som anbefales hvert femte til tiende år, eller når planten begynner å bli glissen i midten. Oppbinding er oftest nødvendig, særlig for de høye sortene.

Rudbeckia laciniata ‘Goldquelle’ tilrås plantet til klimasone H6.

Bruksområder

Gjerdesolhatt er både en god solitær- og rabattplante. Planteavstand: 60 cm. Den plantes også ofte i utkanten av hagen, for eksempel langs et gjerde hvor den får god støtte og vern mot vind. Den er også en holdbar snittblomst.

 Allergifare

Korgplanter kan forårsake overfølsomhetsreaksjoner hos noen astmatikere ved nærkontakt med plantene. Korgplanter kan noen ganger forårsake allergiske reaksjoner hos en del burotallergikere, men mest fra snittblomster. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Gjerdesolhatt formeres enkelt med deling eller basisstiklinger om våren.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss