Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Gjerdesolhatt («Kyss-meg-over-gjerdet»)

Rudbeckia laciniata

Et synonymt navn er «kyss meg over gjerdet». Slektsnavnet Rudbeckia er etter Olof Rudbeck, både d.e., som grunnla Uppsala botaniske hage (død 1702), og d.y. som var botaniker m.m. (død 1740). Artsnavnet laciniata betyr flikete, frynsete. I Sverige kalles planten höstrudbeckia, mens i England blir den kalt cutleaf coneflower. .

Hjemsted/Opphav Gjerdesolhatt har sin opprinnelse fra Nord-Amerika. Arten dyrkes svært sjelden i dag, men flere navnesorter dyrkes. Alle disse er hybrider (krysninger).

150-200 cm høy, bladfellende, opprett, godt forgreinet staude med stive stengler, oppdelte blad og gule, enkle korgblomster. Rabatt- og solitærstaude. Klimasone H6.

  • Rudbeckia laciniata (Gjerdesolhatt)

  • Rudbeckia laciniata (Gjerdesolhatt)

Plantebeskrivelse

150-200 cm høy, bladfellende, opprett, greinete staude med stive stengler. All tilvekst i planten skjer fra rotklumpens ytterkanter, noe som fører til at planten blir glissen i midten med årene. Skruestilte, 3-7-delte blad med flikete delblad.

Gule, stilkete korgblomster, som sitter i toppen av stenglene, er opptil 10 cm brede, med en gulgrønn, opphøyd midtskive og gule kantkroner, som bøyer bakover med alderen. Blomstring i august-september. Små nøtteaktige frukter.

Vekstkrav og klimasone

Gjerdesolhatt trives best i en veldrenert, men jevnt fuktig, sandblandet moldrik jord, på en solrik  og noe vindskjermet plass. Vatning anbefales i tørkeperioder. Våren er den beste tiden for omplanting, som anbefales hvert femte til tiende år, eller når planten begynner å bli glissen i midten. Oppbinding er oftest nødvendig, særlig for de høye sortene.

Stauden tilrås plantet til klimasone H6.

Bruksområder

Gjerdesolhatt er både en god solitær- og rabattplante. Planteavstand: 60 cm. Den plantes også ofte i utkanten av hagen, for eksempel langs et gjerde hvor den får god støtte og vern mot vind. Den er også en holdbar snittblomst.

Allergifare

Korgplanter kan forårsake overfølsomhetsreaksjoner hos noen astmatikere ved nærkontakt med plantene. Korgplanter kan noen ganger forårsake allergiske reaksjoner hos en del burotallergikere, men mest fra snittblomster. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Gjerdesolhatt kan formeres med deling om våren, toppstiklinger eller med frø (arten).

Noen utvalgte sorter av gjerdesolhatt

Sort Høyde, cm Blomster Blomstring, mnd. Klimasone
‘Goldball’ (‘Golden glow’) 200 Gule, fylte. August-september H6
Goldkugel’ 120 Gullgule, fylte. August-september H6
Goldquelle’ 80-100 Gule, fylte. August-september H6

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss