
Hageasters
Symphyotrichum x versicolorEt synonymt navn er Aster x versicolor.. Slektsnavnet Aster kommer av gresk aster, som betyr stjerne, og som sikter til blomsten. Artsnavnet versicolor betyr skiftende farge.
Middels høy, bladfellende staude med lange, smale, lansettformete blad og blå, lys blålilla eller hvite korgblomster på høsten. Rabatt- og snittblomst. Klimasone H6.
Plantebeskrivelse
50-60 cm høy, bladfellende staude med lange, mørkegrønne, lansettforma blad. Enkle, lys blÃ¥lilla, blÃ¥ eller hvite korgblomster med smale, sprikende kronblad og en opphøyd gulbrun midte. Blomstring i august – september.
Vekstkrav og klimasone
Hageaster trives best i en veldrenert, men jevnt fuktig, næringsrik, sandholdig moldjord på en solrik plass Planten bør deles med jevne mellomrom, og deling bør skje om våren. Ny planting bør ikke skje på samme sted som planten har vokst. Det vil øke faren for såkalt jordtretthet, som gir dårligere vekst.
Stauden tilrås plantet til klimasone H6.
Bruksområder
Hageaster er en godt egnet plante for rabatter. Planteavstand: 40 cm. Blomstene er holdbare til snitt i en vase.
 Allergifare
Rapporter om plager i forbindelse med hobbydyrking av Aster-slekta som prydplanter, er ikke påtruffet. Men dersom Aster brukes som snittblomster, oppgir ca. 15 % av intervjuede pasienter med luftveisproblemer, at de får mer eller mindre kraftige symptomer av duften. Noen Aster har stor pollenproduksjon, og kan særlig innendørs volde problemer for burotallergikere. Betydelig mindre pollen spres fra sorter med fylte blomster. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.
Formering
Hageaster formeres med frø, deling eller med basis- eller toppstiklinger.
Â
Â